De hele dag stroom voor Atjoni en Pokigron
14 May 2016, 02:24
foto


De bijkans 500 huishoudens (en kleine bedrijven) te Atjoni en Pokigron in het district Sipaliwini, krijgen tegen eind 2016 de hele dag elektrische stroom. De Energie Bedrijven Suriname (EBS) is bezig met het integreren van de centrale van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen te Atjoni, met een nieuw op te zetten zonne-energiesysteem.

Het is het eerste project van de EBS waarbij de combinatie zonne-energie met traditionele opwekking gebruikt zal worden. De huidige centrale met twee diesel generatoren voorziet het dorp dagelijks voor 5 á 6 uren van elektriciteit. Het nieuw op te zetten zonne-energie systeem heeft een geïnstalleerd vermogen van 500 kilowatt en zal de hele dag stroom leveren.

De werkzaamheden gebeuren met een lening van de Inter-American Development Bank (IDB). Het bestaande laagspanningsnetwerk wordt waar nodig ook vernieuwd en uitgebreid. Verder wordt een nieuw 12 kV distributienetwerk voor Atjoni en Pokigron aangelegd om de distributie effectiever en efficiënt te doen verlopen, zegt de EBS.

In oktober 2015 is er een aanvang gemaakt met de civiele werkzaamheden en zijn deze in januari 2016 opgeleverd. Thans vinden de aanleg van de elektrotechnische werkzaamheden plaats. De oplevering van dit project is gepland voor eind 2016.

De beschikbaarheid van 1 x 24 uur stroom in dit gebied zal een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van dit gebied. Economische activiteiten die vanwege de beperkte beschikbaarheid van energie niet plaatsvinden, zullen nu mogelijk zijn. Toerisme komt beter op gang, studenten kunnen ook ‘s avonds hun lessen leren, gezondheidscentra kunnen een verbeterde dienstverlening bieden en ook het gevoel van veiligheid in het dorp, vooral ‘s nachts verbeterd, zegt de EBS.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May