Gevarieerd programma bij herdenking Clark Accord
13 May 2016, 22:28
foto
Jerry Dewnarain


Een lezing over winti in de Surinaamse cultuur was de hoofdattractie van de zesde Clark Accord lezing, woensdag in Spice Quest. Neerlandicus en literatuurcriticus Jerry Dewnarain ging in op de bijdrage van schrijvers zoals Edgar Cairo, Johanna Schouten-Elsenhout en Astrid Roemer aan het doorbreken van de taboe die heerst op het onderwerp. Met de lezing, zang van Naks Wan Rutu, pianomuziek van Liesbeth Perotie en hapjes van Spice Quest, is de vijfde sterfdag van de schrijver van de Koningin van Paramaribo’, Clark Accord herdacht.

De avond is georganiseerd door de Clark Accord Foundation Suriname, met Mavis Accord als voorzitter. De organisatie hield een minuut stilte voor Clark Accord en de onlangs overleden literatuurkenner en -criticus Els Moor. In de lezing bracht Dewnarain naar voren, dat dankzij de literaire bijdrage van schrijvers zoals Cairo, Schouten-Elsenhout en Roemer, winti al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw bespreekbaar is gemaakt. Door in te gaan op de inhoud van verschillende literaire werken, toonde de inleider de visie van de schrijvers over winti.

Na de lezing was er een paneldiscussie met wintideskundige Julien Zaalman, theoloog Johan Roozer, schrijfster Tessa Leuwsa en Robby Parabiersing, uitgever. Opvallend was het feit dat winti nog erg gevoelig ligt in de samenleving, zegt de organisatie. Zaalmans boeken dienen een bijdrage te leveren om winti uit de taboesfeer te halen en deze te presenteren als een erkende religie. Het goed opgekomen publiek was het eens met Dewnarain dat de wintireligie ook een plek dient te krijgen in de Surinaamse multiculturele samenleving.

Na de lezing werd de tweeëndertigste druk van ‘De koningin van Paramaribo’ aan Liesbeth Venetiaan, beschermvrouw van Sorgu Wi Lespeki Wan, overhandigd. De avond werd afgesloten met het lezen van fragmenten uit korte verhalen door debutanten en winnaars van de Clark Accord Sori Yu Talenti schrijfwedstrijden. Diego Lapar las zijn ‘Afanaisa’ voor. Dit verhaal werd kunstig op doek geïnterpreteerd door Miquel Keerveld. Tot slot werd dit kunstwerk geveild.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May