Nieuwe leider Brazilië vraagt om vertrouwen
13 May 2016, 09:17
foto
Interim-president Michel Temer van Brazilië. (Foto:Reuters)


De nieuwe interim-president van Brazilië, Michel Temer, heeft de natie gevraagd te vertrouwen op de waarden van “onze mensen en in ons vermogen om de economie weer op te bouwen.” Hij is uren nadat de Senaat had gestemd voor het afzettingsproces van Dilma Rousseff geïnstalleerd in de hoogste functie in het land.

Hij heeft een handelsvriendelijk kabinet genoemd waarin ook de gerespecteerde voormalige centrale bank president, Henrique Meirelles, aanzit als minister van Financiën. Rousseff heeft haar schorsing een "farce" en "sabotage" genoemd.

Temer was de vicepresident van Brazilië voordat zijn partij in maart de steun aan de regering terugtrok. Rousseff heeft hem beschuldigd van betrokkenheid bij een "coup". Senatoren hebben woensdag na een nachtsessie van meer dan twintig uur met 55 voor en 22 tegen gestemd voor haar schorsing. Er zal nu een juridische procedure beginnen naar de vermoedelijke budgettaire overtredingen waarvan Rousseff wordt beschuldigd.

In haar laatste toespraak op donderdagmiddag, heeft ze de beschuldigingen opnieuw ontkend en heeft gezworen om met alle wettelijke middelen te vechten tegen wat zij noemt een "onrecht".

De 75-jarige Temer is nu voor maximaal 180 dagen president, - de maximale termijn voor het afzettingsproces tegen Rousseff (68). Hij zegt dat het dringend is om de vrede te herstellen en Brazilië te verenigen. “We moeten een regering vormen die de natie zal redden.” Hij heeft benadrukt dat “economische vitaliteit“ zijn kerntaak is. "Het is essentieel om de geloofwaardigheid van het land in binnen- en buitenland weer op te bouwen om nieuwe investeringen aan te trekken en de economie weer te laten groeien."

Maar Temer heeft ook erop gewezen dat Brazilië nog steeds een arm land is en dat hij sociale programma's zou beschermen en uitbreiden. "Laten we stoppen met praten over de crisis. Laten we in plaats daarvan werken." Hij heeft ook gesteld dat hij het ingrijpend onderzoek naar corruptie bij de staatsoliemaatschappij Petrobras waarin veel politici en ambtenaren zijn verwikkeld, zal steunen.

Temer heeft een 22-koppig kabinet voorgedragen. Er zijn geen vrouwen, hoewel wordt verwacht dat er twee namen worden toegevoegd aan het kabinet. Rousseff had eerder gesuggereerd dat seksisme in het door mannen gedomineerd Congres een belangrijke rol heeft gespeeld in het afzettingsproces.

Meirelles, de nieuwe minister van Financiën, heeft een reputatie opgebouwd voor het brengen van rust op de markten toen hij president van de Centrale Bank was. Hij heeft geholpen de inflatie te onderdrukken om één van de grootste economische pieken van het land te creëren. Maar analisten zeggen dat de populariteitspeilingen van Temer net zo slecht zijn als van Rousseff en dat hij geconfronteerd wordt met vele uitdagingen. Brazilië kampt met de ergste recessie in tien jaar, de werkloosheid is vorig jaar gestegen naar 9% en heeft het land de hoogte inflatie in twaalf jaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May