SCUA blij met aanhouding stroomtarief, is tegen protest
13 May 2016, 06:44
foto


De Suriname Chinese United Association (SCUA), de overkoepelende organisatie van verenigingen van lokale Chinezen en de nieuwe stroom uit China, is blij met de tijdelijke aanhouding van de verhoogde stroomtarieven. De SCUA is tegen de plotselinge enorme stroomverhoging, “deze is erg fataal voor met name de supermarkthouders. Wij hebben liever een geleidelijke prijsaanpassing,” zegt voorzitter Thomson Cheung aan Starnieuws. Dit zodat de ondernemers met de steeds maar stijgende koersen en dalende koopkracht, toch nog wat ademruimte krijgen om hun zaak draaiende te houden.

De SCUA heeft eerder in de week via de Chinese media geadviseerd om niet mee te doen met de protestactie. Dit terwijl verschillende individuele leden hebben gevraagd om mee te lopen uit onvrede met het gevoerde beleid. Cheung zegt dat de achterban twee vragen zijn voorgehouden ‘gaan we op straat om te protesteren tegen wanbeleid? Of gaan we op straat om de regering omver te werpen? Volgens de moederorganisatie kunnen misnoegen in een brief aan of gesprek met de president kenbaar worden gemaakt. De weg van dialoog. Ingeval de winkeliers voor de straatactie kiezen, dan staat de SCUA niet hierachter.

Het SCUA-advies in de Chinese media, komt ook namens Assembleelid Stephen Tsang, adviseur van de organisatie. Cheung zegt dat zijn organisatie zich niet met de politiek bemoeit, maar namens haar leden onderhandelt met de regering. Het advies van Tsang, moet in deze gezien worden als een “persoon uit onze eigen gelederen, Chinese kom-af, die in de Assemblee zit en ons kan helpen met de problemen. We kijken niet naar de politieke kleur.”

Meedoen met een protest is niet zonder risico’s, vindt Cheung. Een actievoerende kan een bord in handen krijgen om te houden, maar weet niet eens wat daarop staat. De chinezen kunnen politiek misbruikt worden door personen die voor eigen doeleinden actievoeren. Verder betekent sluiting, geen inkomsten, terwijl het personeel doorbetaald wordt, de huur doorloopt en de klant de dupe wordt. Een ander risico is volgens hem ook het veiligheidsaspect. “Als men op straat is, en er ontstaat een gevecht, brengt men zichzelf en de familie in gevaar.” Verwijzend naar de acties in Brazilië en Venezuela en eigen ervaring in het verleden, geeft Cheung aan dat als winkels sluiten, de kans bestaat dat kwaadwilligen kunnen overgaan tot plunderen. “Er hoeft maar een vonkje aangestoken te worden en de winkeliers worden het grootste slachtoffer.”

Cheung benadrukt dat SCUA en Tsang slechts een advies hebben gegeven. “De individuele winkeliers zijn vrij om zelf te beslissen. Men mag op straat gaan of de deuren sluiten en in de winkel zitten als signaal. We leggen niemand iets op en verbieden ook niets.” Hij ziet de protestactie niet direct als één gestuurd vanuit politieke partijen. “Iedereen voelt de effecten van de crisis. Zoveel winkels en restaurants zijn al gesloten.” De SCUA vraagt daarom aan de achterban om geduld en hoop te hebben, ”er zullen weer betere tijden aankomen”. Het advies komt ook, door de goede relatie tussen de Chinese gemeenschap en de regering en andere bevolkingsgroepen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May