Media-organisatie solidair met acties; wil discussie IMF
12 May 2016, 21:55
foto


De Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven (VRTS) roept de regering op tot terugdraaien van de elektriciteitstarieven en wil een brede maatschappelijke discussie over de gang naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het bestuur heeft zich ook gebogen over de oproep tot boycot van Rapar Broadcasting Network en Dagblad Suriname door de NDP afdeling Paramaribo.

VRTS biedt de aangesloten lidbedrijven de gelegenheid om zelf te bepalen of zij van hun democratisch recht gebruik willen maken om mee te doen met de acties van Vakcentrale C-47, bedrijfslevenorganisaties en politieke partijen vrijdag tegen het financieel-economische beleid van de regering en de plannen richting het IMF.

VRTS voert aan dat de elektriciteitsverhoging eenzijdig is doorgevoerd zonder consultatie van de energietarievencommissie, de Sociaal-Economische Raad, vakbeweging en bedrijfslevenorganisaties. De tarieven zijn 'killing' voor de middenklasse en kleine en middelgrote ondernemers. De VRTS doet een klemmend beroep op de regering om eerdere beloftes na te komen en de verhoging van de elektriciteitstarieven met onmiddellijke ingang terug te draaien.
De media-eigenaren delen de opvatting dat het IMF-recept in de overgrote meerderheid van landen in de wereld desastreuze gevolgen heeft veroorzaakt voor de betrokken bevolkingen.

Geen draagvlak
De regering wordt opgeroepen om maximaal gebruik te maken van het kader in Suriname en wereldwijd om een brede maatschappelijke discussie te voeren om op de kortst mogelijke termijn een crisisplan op te stellen om financieel-economisch orde op zaken te stellen. De mediabedrijven ondervinden afhankelijk van de bedrijfsvoering, het business-model en de cash-flow die mede afhankelijk is van opdrachten afkomstig van de overheid in meerdere of mindere mate last van de verhoogde energieprijzen die al dan niet doorberekend worden aan diezelfde overheid, deelt VRTS mee.

Wie zijn oor goed te luister legt in de samenleving, constateert dat er geen draagvlak is voor de tweede verhoging van de elektriciteitstarieven binnen een jaar en ook niet voor het samenwerken met het IMF omdat de verwachting is dat dit tot grootschalige armoede onder het Surinaamse volk zal leiden, meent de VRTS. De beleidsmakers worden opgeroepen om terdege rekening te houden met de gevoelens die leven binnen de samenleving.

Boycot RBN
VRTS merkt op dat het hoofdbestuur van de Nationale Democratische Partij zich niet heeft gedistantieerd van de recente oproep tot boycot van de mediabedrijven Rapar Broadcasting Network (RBN) en Dagblad Suriname (DBS). Deze oproep is gedaan door de NDP afdeling Paramaribo.

De VRTS betreurt de oproep tot boycot van een media-bedrijf ten zeerste en verwijst naar de vrijheid van meningsuiting zoals verankerd in artikel 19 van de Grondwet.

"Aan de andere kant is het raadzaam dat bij berichtgeving van commerciële en de staatsmediabedrijven met betrekking tot gevoelige issues zoals etniciteit en religie in de multiculturele Surinaamse samenleving, de nodige zorgvuldigheid betracht wordt om te voorkomen dat onderhuidse etnische spanningen worden opgeklopt en polarisatie wordt gezocht," zegt de VRTS in een verklaring.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May