Venezuela: Politie blokkeert mars oppositie
12 May 2016, 17:15
foto
Voormalig presidentskandidaat Henrique Capriles heeft traangas in zijn ogen gehad na optreden van leger en politie-eenheden in Venezuela. (Foto: AFP)


Troepen van de Nationale Beveiliging van Venezuela zijn in botsing gekomen met demonstranten van de oppositie die marcheerden naar het hoofdkwartier van de Kiescommissie van het land. Leger en politie hebben traangas gebruikt en wegen die leiden naar het gebouw in Caracas geblokkeerd.

De oppositie heeft eerder deze maand een petitie met 1,85 miljoen handtekeningen gepresenteerd. In het document wordt opgeroepen tot een referendum over het presidentschap van Nicolas Maduro. De oppositie wil druk uitoefenen op de overheid om het proces te versnellen.

De gezamenlijke oppositie verenigd in de MUD (Democratic Unity Roundtable) heeft de mars georganiseerd. De demonstranten willen dat de autoriteiten de handtekeningen controleren en verder gaan met het proces.

Henrique Capriles, voormalig presidentskandidaat en gouverneur van de provincie Miranda, zegt dat hij traangas in zijn ogen heeft gehad. De politie heeft rubberen kogels afgevuurd en heeft de weg geblokkeerd, zegt de voorzitter van de Nationale Assemblee, Henry Ramos Allup. "We trekken ons terug, omdat we niet willen dat iemand gewond raakt.”

Venezuela wordt geconfronteerd met een grote economische crisis. De oppositie schuift de schuld daarvan in de schoenen van het socialistisch beleid van Maduro en zijn voorganger, wijlen Hugo Chavez. Onder de grondwet van Venezuela, kan de president uit zijn functie worden verwijderd door een referendum zodra hij de helft van zijn termijn heeft gediend. Maduro is in april 2013 aangetreden nadat hij Capriles in een zwaar bevochten verkiezingsstrijd had verslagen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May