Berenstein: Manifestatie niet politiek gestuurd
11 May 2016, 20:33
foto
Vertegenwoordigers van de vakbeweging en het bedrijfsleven tijdens een persconferentie over de manifestatie van vrijdag op het Kerkplein. (Foto: René Gompers)


De protestmanifestatie van vrijdag, aangekondigd door C-47, is bepalend voor het verdere verloop van de economie, menen de organisatoren. De massa die deelneemt aan de manifestatie zal de regering duidelijk maken dat “het zo niet verder kan!” Vertegenwoordigers van de vakbeweging en het bedrijfsleven zijn woensdag nader ingegaan op de gedachte achter het volksprotest. Er wordt geprotesteerd tegen de verhoogde stroomtarieven en het IMF-recept. Robby Berenstein, voorzitter van C-47, benadrukt dat de actie niet politiek gestuurd is.

“Wij kunnen geen mensen tegenhouden die willen mobiliseren. Het maakt ons eigenlijk ook niet uit welke politieke kleur men heeft, iedereen is welkom, want iedereen voelt het,” zegt Berenstein. "Het gaat erom dat de regering massaal en duidelijk gemaakt wordt dat de nieuwe verhogingen voor stroom ondraaglijk zijn en niet in zee gegaan moet worden met het IMF. Het land zal niet platgelegd worden, benadrukt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (Akmos). “Pompstations zullen open blijven en bushouders blijven rijden,” illustreert hij. "Want we hebben brandstof nodig en bussen om de mensen te verplaatsen. Als zulke groepen meedoen, is het land platgelegd. Dat is niet de bedoeling.” Studenten en leerkrachten zijn ook opgeroepen mee te doen aan het protest. “We zijn niet bezig met een show maar met iets van levensbelang,” zegt Berenstein.

Berenstein, Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren, Binda en Armand Zunder (PWO/Ravaksur) benadrukken dat de organisaties voor overleg blijven openstaan. Zij geven aan dat de regering er de gewoonte van maakt om groepen aan te horen om vervolgens, zoals ook in dit geval van de stroomtarieven, de eigen agenda ondanks harde afspraken en protesten, door te drukken. Het is volgens hen nog steeds niet duidelijk waar het geleende geld in gestopt zal worden, wat de voorwaarden zijn, hoe de productie aangepakt zal worden, hoe en hoelang er terugbetaald moet worden.

Arbeidsonrust verwachten
“Als ze niet luisteren naar de werkers van dit land, kunnen we zeker arbeidsonrust verwachten. Onrust in dit land als ze doorgaan met IMF, want IMF heeft geen sociaal gezicht, het zijn keiharde bankiers,” betoogt Valies. Ambtenaren zijn volgens hem ook in gevaar omdat een van de eisen van het IMF is dat het overheidsapparaat afgeslankt moet worden, geeft hij aan. “Hooghart weet bliksemgoed wat het uitgangspunt is van IMF. Het is een belangrijke voorwaarde van ze. Dus de ambtenaren roep ik ook op om ‘nee’ te zeggen tegen deze verhogingen en die andere die nog komen.”

Als de regering de eisen van het IMF inwilligt, door de verschillende verhogingen die het volk nog te wachten staan, zal de ruggengraat van de economie kapot gemaakt worden, meent Berenstein. “Dat is niet de prijs die we moeten betalen voor een beetje geld van IMF want da’ na ‘kind met badwater weggooien’ en ‘operatie gelukt patiënt bezweken’. Pas tew’ dede gaan we merken wat de voordelen zijn? Dat is niet de bedoeling.” Er wordt vanaf tien uur verzameld op het Kerkplein. Er worden deelnemers verwacht uit Nickerie en Commewijne. Om 11 uur wordt gelopen naar het oud kabinet van de president te Fort Zeelandia. Daar wordt een brief met de eisen overhandigd aan de regering. Binda geeft aan dat de actie een ‘wake up call’ voor de regering is. “Wij willen voorkomen dat er onrust komt want we staan heel dicht bij dat moment van onrust".

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May