CHS wendt zich tot Hof van Justitie
12 May 2016, 08:15
foto


Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft hoger beroep aangetekend tegen twee vonnissen die geveld zijn door de kort geding rechter over het terugroepen van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan als Assembleeleden. Aan het Hof van Justitie vraagt raadsman Irvin Kanhai om het vonnis te schorsen waarin CHS opgedragen wordt om te voorzien in de vacature. Gesteld wordt dat het vonnis onjuist en onuitvoerbaar is. Gevraagd wordt om het vonnis op te schorten.

Kanhai voert aan dat het CHS een grondwettelijk orgaan is en geen rechtspersoon, maar toch is veroordeeld. Aan het Hof wordt voorgehouden in een 'memorie van grieven' dat de Terugroepwet niet in voorziet wie volksvertegenwoordigers kunnen terugroepen als de combinatie uiteenvalt vóór de zittingstermijn van De Nationale Assemblee is aangevangen. Gesteld wordt dat het hoofdstembureau een vacature invult en niet het CHS zoals in het vonnis is gesteld.

De rechter is volgens Kanhai ook voorbij gegaan aan een verklaring van De Nationale Assemblee, dat Sapoen en Chitan nog steeds behoren tot de fractie van Pertjajah Luhur. Volgens Kanhai had de rechter niet in kort geding dienen vast te stellen dat er opengevallen vacatures zijn. Hij blijft erbij dat het vonnis dat geveld is, onuitvoerbaar is. Gevraagd wordt aan het Hof van Justitie om het vonnis te vernietigen. De memorie van grieven is woensdag ingediend.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May