Vergadering over terugroepwet rumoerig verlopen
11 May 2016, 01:36
foto
Assembleeleden tijdens een schorsing in gesprek met Carl Breeveld. Hij vindt dat er nu belangrijkere wetten behandeld dienen te worden in plaats van de Terugroepwet. (Foto: Raoul Lith)


Slechts drie leden van de commissie van rapporteurs zijn aan het woord gekomen bij de behandeling van de initiatiefwet over gronden en procedures tot terugroepen van volksvertegenwoordigers. André Misiekaba, voorzitter van commissie van rapporteurs, legde uitgebreid uit dat vanaf het begin de Terugroepwet niet heeft gefunctioneerd. Het ging om een gelegenheidswet gemaakt door het Nieuw Front in 2005. Oppositieleden waren fel gekant tegen de behandeling van deze ontwerpwet. Het terugtrekken van Carl Breeveld (DOE) als mede-initiatiefnemer zorgde voor opschudding in het college. De vergadering had een rumoerig verloop met veel schorsingen.

De oppositionele fracties VHP, ABOP, Pertjajah Luhur en NPS zeiden dat er belangrijkere dingen zijn dan het behandelen van de ontwerpwet nu. Zij wezen er op dat ook Breeveld als vijfde fractieleider in De Nationale Assemblee vindt dat rekening gehouden moet worden met de vonnissen van de rechter. Behandelen van de wet is nu niet opportuun. ABOP-fractieleider Ronnie Brunswijk wees op het enorme probleem van wateroverlast in diverse delen van het land. Hij vroeg ook waar het crisisplan van de regering blijft.

Chan Santokhi (VHP) herhaalde dat de oppositie onder protest vergadert, want Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan horen niet in De Nationale Assemblee thuis. NPS-fractieleider Gregory Rusland en Paul Somohardjo (Pertjajah Luhur) wezen er op de Terugroepwet functioneert. Er is een vonnis geveld dat uitgevoerd moet worden, stelden de fractieleiders.

Van de commissie van rapporteurs zijn Asiskumar Gajadien (VHP) en Celsius Waterberg (BEP) aan het woord gekomen. Aan de initiatiefnemers hebben Misiekaba, Gajadien en Waterberg diverse vragen gesteld. Aangekondigd is dat er een nota van wijziging komt. De vergadering werd omstreeks 18.00 uur verdaagd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May