Een opmerkelijke CNN-peiling over de verkiezingen in USA
11 May 2016, 04:33
foto


In het kader van de race naar de nominatie van het presidentschap in de USA houdt CNN peilingen. Uiteraard zullen andere media ook peilingen houden. In deze korte bijdrage wil ik mij concentreren op de CNN peiling van 2 mei 2016 en verschenen in HLN.BE onder de kop: 'Clinton zou Trump voor schut zetten in presidentsrace'.
Als nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen zouden plaatsvinden met Hillary Clinton en Donald Trump als de twee grote kandidaten, zou die laatste voor de broek krijgen. Met Sanders zou het verschil volgens de peiling zelfs nog groter zijn. De peiling werd onder 1001 Amerikanen gehouden met de volgende opmerkelijke resultaten.

De vraag op wie gestemd zou worden als de strijd zal gaan tussen Hillary Clinton en Donald Trump, zegt 54% voor Clinton en 41% voor Trump te zullen stemmen.
Als de strijd zou gaan tussen Bernie Sanders en Donald Trump zegt 56% voor Bernie Sanders en 40% voor Donald Trump te zullen stemmen.
Als de strijd tussen John Kasich en Hillary Clinton zou gaan, zegt 51% op Kasich en 44% op Hillary te zullen stemmen. Opvallend zou Bernie Sanders wel met 50% tegen 46% van John Kasich winnen.

Wat is er hier aan de hand?
Voor wat betreft de strijd Hillary Clintom tegen Donald Trump en de strijd tussen Bernie Sanders en Donald Trump, kan gesteld worden of is bekend dat veel Republikeinse kiezers op de kandidaten van de democraten zullen stemmen, omdat men het niet ziet zitten met de populist en inhoudsloze Donald Trump. Maar anders ligt het als de strijd zou gaan tussen Hillary en John Kasich. Plotseling zien wij in de peiling dat de Republikeinen die op Hillary zouden stemmen in de strijd tegen Donald Trump juist op John Kasich stemmen en mede daardoor Hillary het onderspit zou delven tegen John Kasich. Bernie Sanders zou wel tegen John Kasich triomferen.

Ik vind deze twee laatste resultaten evenals de CNN poll deskundigen zeer opmerkelijk. Dit brengt mij op het vermoeden/idee, dat ik eerder bij de verkiezingen in 2008 had opgeworpen, namelijk dat USA niet ready was voor het kiezen van een zwarte persoon of een vrouw tot president. Ik heb dit idee gehad tijdens de voorverkiezingen in 2008 en ik had daarbij de focus gelegd op de democraten (Obama en Clinton). Uit de neo-conservatieve hoek, waar figuren als Rumsfeld, Dick Cheney toen de scepter zwaaiden, kwamen deze geluiden naar voren in interviews,Talk shows enzovoorts.

Obama heeft kunnen zegevieren vanwege onder ander zijn super intelligentie vermogen aangevuld met zijn charisma en touch met the mainstreet. Hij was overtuigend en haast compleet in zijn benadering en presentatie. Dat Hillary het onderspit zou delven tegen de Republikein John Kasich, is voor mij, dat met name delen van Republikeinse Amerikanen, het nog niet zien zitten met een vrouw als president van Amerika. Ik zei dat de Republikeinen die op haar zouden stemmen tegen Donald Trump in het geval tegen John Kasich haar in de steek zouden laten en voor Kasich stemmen. Bernie Sanders zou die Republikeinse stemmen, ook tegen John Kasich wel behouden. Het democratische kamp zal zeker op de hoogte zijn van de gevoelens van de conservatieve Amerikanen tegenover een vrouw als president en zien liever Hillary Clinton het opnemen tegen Donald Trump. Ik heb hiervan gewag gemaakt in mijn vorige artikelen. Daarin heb ik meer het accent gelegd op de intellectuele voorsprong en experiences die Hillary heeft boven Donald voor wat betreft geopolitieke verhouding, economisch politiek als ook de totale buitenlandse politiek.

Deze poll is voor de terugtrekking van zowel Ted Cruz als John Kasich gehouden. Nu is sedert woensdag 4 mei bekend dat Donald Trump als enige kandidaat is overgebleven voor de nominatie van de Republikeinen. Hij is zo goed als zeker van de voornoemde nominatie. Hoewel de tekenen aangeven, dat Hillary Clinton de genomineerde presidentskandidaat van de democraten wordt, moet de definitieve beslissing nog vallen. Gezegd moet worden dat Bernie Sanders het buiten verwachting van iedereen, ook van het establishment van de democraten, uitermate goed gedaan heeft bij de voorverkiezingen. Uitgaande van deze prestigieuze resultaat van Bernie, kan gesteld worden dat de USA ook meer naar links van het politieke spectrum koerst. Van Bernie Sanders is bekend dat hij socialistisch georiënteerd is. Ondanks dit feit,heeft hij zo een succes kunnen neerzetten. Het kan ook zijn dat ook bij de democraten er enigszins de mening, zij het in mindere mate, leeft dat USA nog niet ready is voor een vrouw als president.

Bernie Sanders blijkt ook populairder te zijn bij jonge kiezers dan Hillary. Ik weet niet of de issues (werkgelegenheid,Taxes, health care en andere sociale issues) van Bernie Sanders de jongeren aanspreken. Het kan ook zijn dat de migratie naar USA vanuit vele landen,met name de ontwikkelingslanden een rol vervuld heeft in de constatering dat USA meer naar links koerst. Kan ook gelegen hebben aan het progressief liberaal beleid dat Barack Obama heeft neergezet in de tot voor kort nog uiterst conservatief kapitalistische USA. Laat mij tussen de zinnen door benadrukken dat ik deze linkse koers in USA als niemand anders positief vind.

Immers het kapitalisme in zijn eng-conservatieve vorm, heeft zijn climax bereikt en kan gerust gesteld worden dat het reeds failliet is, zoals de marxistisch-leninistische theorie ons heeft voorgehouden. Ik heb deze laatste zinnen toegevoegd aan deze bijdrage om aan te geven, dat er veel in de literatuur te vinden is over de linkse move die weleens in het hol van het kapitalisme zou toeslaan. De aanvankelijk strategische bedoeling van de democraten om Bernie Sanders als afleiding van de Republikeinen in de strijd te gooien, blijft overeind. Het zou een saaie vertoning zijn als Hillary als enig kandidaat voor de nominatie van presidentskandidaat van de democraten zou zijn. De aanval zou vroegtijdig op haar gericht zijn door de Republikeinse kandidaten. Dit is uitgesteld naar een later moment, dat straks in alle hevigheid zal toenemen.

Bert Eersteling
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May