Misiekaba: Wetten breken altijd in
10 May 2016, 00:37
foto
André Misiekaba, voorzitter commissie van rapporteurs initiatiefwet procedure terugroepen volksvertegenwoordigers. (Foto: Raoul Lith)


André Misiekaba, voorzitter van de commissie van rapporteurs ontwerpwet gronden en procedureregels terugroeping volksvertegenwoordigers, vindt niet dat zaken doorgedrukt worden door de coalitie. De commissie, waarin drie oppositieleden zitting hebben, heeft zes weken gewerkt om de ontwerpwet voor te bereiden voor de openbare vergadering. Op een vraag van Starnieuws antwoordt Misiekaba dat wetten altijd inbreken op bestaande regels. "Wetten breken altijd in. Wij hebben hier Wetboek van Strafrecht aangenomen. Weet u hoeveel zaken liepen bij de rechter," stelt Misiekaba die ook fractieleider is van de NDP.

"Natuurlijk heeft deze wet een politieke lading. En het zal ook als zodanig een politieke behandeling worden, maar ik lig niet wakker daarvan. Ik heb ongeveer zes weken terug hiervoor reeds gewaarschuwd. Wij zijn al een aantal weken achter gesloten deuren in commissieverband bezig met de behandeling van de terugroepwet, maar wanneer wij op het punt belanden om de zaak op de agenda te brengen voor de openbare vergadering, ga je horen dat wij dingen doordrukken. Dat heb ik in De Nationale Assemblee gezegd aan de voorzitter. En precies dat is gezegd. Wij kennen onze mensen. Ik lig niet wakker van de kritiek. Wetten worden gemaakt om een stukje ordening te brengen en impact te hebben in de samenleving. Als men dat wil roepen, mag men naar alle media gaan. Ik lig er niet wakker van. Wij gaan de zaak in behandeling nemen," stelt Misiekaba.

De politicus roept alle leden van de oppositie op die een heleboel te vertellen hebben in de media om ook initiatiefvoorstellen in te dienen. Het is volgens hem makkelijk om op de tribune te zitten en kritiek te leveren op voorstellen van de coalitie. Hij kijkt uit naar de ideeën van de oppositie. Misiekaba zegt dat in de commissie op een prettige manier met elkaar is samengewerkt. Er zijn verschilpunten over sommige zaken die in de openbare behandeling aan de orde zullen komen. "Niets wordt binnen één dag doorgedrukt."

Misiekaba stelt dat Assembleeleden door het volk gekozen zijn. Het moet niet zo gemakkelijk zijn voor een partijraad om iemand die gekozen is in een ressort of district, zo gemakkelijk terug te roepen. Hier schuilt ook een gevaar in dat als de volksvertegenwoordiger naar eer en geweten wil werken, deze teruggeroepen wordt door de partij.

Wanneer de ontwerpwet wordt aangenomen en is afgekondigd, wordt de huidige Terugroepwet ingetrokken. Zaken die in hoger beroep of bodemprocedure in behandeling zijn bij de rechter, worden door de nieuwe wet beïnvloed. Misiekaba voert aan dat dit meestal het geval is.


U kunt de initiatiefwet die later op de dag in behandeling wordt genomen, hier downloaden.
pdf-icon.gif Initiatiefvoorstel_terugroeping_volksvertegenwoordigers.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May