Somohardjo: Kanhai speelt god in Suriname
08 May 2016, 06:37
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur blijft feestvieren. (Foto's: René Gompers)


"Meer dan de helft van de CHS-leden wil het vonnis van de rechter wel uitvoeren. Maar wan Kanhai e play gado in Sranan, omdat hij de advocaat is van Bouterse. A man tak ‘nee, we gaan nog niet uitvoeren we gaan proberen te rekken’. Ze willen tot dinsdag rekken. Wat ze ook doen is hun zaak maar het recht is aan onze zijde.”

Dit zei Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, zaterdagavond in het partijcentrum. De partij heeft Moederdag, de 73e verjaardag van ‘Somo’ en de terugroeping van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan gevierd. Somohardjo waarschuwt dat “men er alles aan gaat doen om de uitvoering tegen te houden.” Op dinsdag komt De Nationale Assemblee bijeen om een initiatiefwet over terugroeping, die door de coalitie is ingediend, te behandelen.

Een week geleden had de rechter beslist dat Sapoen en Chitan teruggeroepen zijn en is het Centraal Hoofdstembureau opgedragen binnen zeven dagen te voorzien in de vacature. CHS heeft een kort geding ingediend om de uitvoering van het vonnis op te schorten, maar heeft de zaak verloren. Raadsman Irvin Kanhai heeft meegedeeld dat er nog gewerkt wordt aan het formuleren van het proces-verbaal, hoewel de termijn is verstreken vrijdag. Somohardjo merkt op dat Kanhai zaken probeert te rekken. “CHS is een verlengstuk van de regering en de NDP. Ze hadden gedacht tegen het vonnis in te gaan maar de rechter heeft ze honderd procent afgewezen,” haalt Somohardjo aan.

Niet 'dom spelen'
Somohardjo haalt aan dat het meer dan duidelijk is dat Chitan en Sapoen tot de coalitie behoren. “Het kan niet zo zijn dat we personen kandidaat stellen als volksvertegenwoordiger, als presidentskandidaat. Dan baka verkiezing ye go brasa a armoede en a veroorzaker fu a armoede. Met de mond zegt hij dat hij nog bij PL hoort. Dalik y’o sji pe a de. Na de verkiezingen hebben we hem hier nooit meer gezien.” Voor Somohardjo is het terugroepen meer dan duidelijk vanwege het partijenstelsel. “Dat wil zeggen dat alleen de partij die heeft voorgedragen mag terugroepen. Mevrouw Simons moet niet 'dom spelen' want het lidmaatschap van DNA eindigt bij overlijden of terugroeping, punt! CHS moet invulling geven en Simons moet zorgen dat orde op zaken komt in het parlement.”

Somohardjo is God dankbaar voor de “extra tijd op aarde.” Hij is de achterban ook zeer erkentelijk. “Zolang God mij de kracht geeft en zolang het volk van PL wil, blijf ik in de politiek. Ik zal het politieke pad verlaten als het volk mij afwijst. Pas als ze me terugroepen en zeggen ‘a klari kaba’ ga ik weg. Maar zolang dat niet gebeurd blijf ik in uw midden.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May