VHP, NPS en PL doen mee met protestmanifestatie
07 May 2016, 12:32
foto


De politieke partijen VHP, NPS en Pertjajah Luhur zullen de eendaagse nationale manifestatie die gehouden wordt op vrijdag 13 mei ondersteunen. Dit bevestigen de voorzitter Chan Santokhi (VHP), Gregory Rusland (NPS) en Paul Somohardjo (PL) tegenover Starnieuws. Het is nog onduidelijk wat de ABOP zal doen. De manifestatie is vrijdag aangekondigd door Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale C-47.

"Elke actie tegen het wanbeleid van de regering ondersteunen wij als VHP en zeker ook de geplande vakbondsacties. Wij gaan onze leden laten participeren aan deze manifestatie," laat Santokhi optekenen. Somohardjo zegt dat het volk de verhoging van de stroomtarieven zal voelen. De verhoogde kosten zullen worden afgewenteld op de mensen die nog een gesubsidieerd tarief betalen, merkt de PL-voorman op.

Rusland brengt in herinnering dat hij in De Nationale Assemblee had aangegeven dat de tweede tariefverhoging van elektriciteit niet te dragen zal zijn door de samenleving. Ook al wordt volgens de regering 75% nog gesubsidieerd, zal iedereen de verhoging voelen door de verhoogde kosten van goederen en diensten. Rusland had op een structurenvergadering van de partij op 23 april al gezegd NPS'ers niet te zullen beletten als zij mee willen doen met acties.

De NPS-voorzitter merkt op dat de verhoging van de stroomtarieven voor het hele land nadelige gevolgen zal hebben, omdat het bedrijfsleven de tarieven zal doorberekenen in de prijzen. De mensen hebben het door de geldontwaarding al behoorlijk moeilijk en zullen de extra kosten niet kunnen opbrengen. Rusland geeft aan dat hij als ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen steeds in discussie was met de EBS over efficiënt draaien van het bedrijf. Hij is er niet van overtuigd dat de sanering van de EBS daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. De samenleving moet opdraaien voor de extra kosten, terwijl Suriname door de Afobaka-krachtcentrale over goedkope hydro-energie beschikt.

"De tarieven zijn verhoogd om vooral het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tevreden te stellen. Een van de eisen van het IMF is om subsidies af te bouwen. Hoe dat gebeurt, moet de regering doen. IMF is zeer tevreden over hoe de regering deze kwestie aanpakt," stelt Rusland. Hij haalt aan dat de kostprijs van een kilowattuur nog steeds te hoog is. "EBS moet eerst gezond gemaakt worden, want nu moet de samenleving opdraaien voor de inefficiëntie."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May