Goudwinning rampgebied kan ongestoord doorgaan
23 Nov 2010, 13:30
foto


Het gebied in Oost-Suriname waar zich zaterdag het ongeluk in een illegaal gegraven goudmijn voltrok, wordt niet fysiek beveiligd door politieagenten of legereenheden, en is gewoon toegankelijk. Hoewel de regering het gebied formeel gesloten heeft verklaard, kan de goudwinning daar de facto dus ongestoord doorgaan.

Dat bleek vandaag uit de woorden van vice-president Robert Ameerali, die de pers na afloop van de wekelijkse raad van ministers te woord stond. "Het gebied is gesloten. Als het ergens verboden is goud te winnen, is dat stuk land dus gesloten", aldus Ameerali. Maar op de vraag of dat impliceert dat gewapende machten daar de wacht houden, zei Ameerali dat dit niet het geval is.
Bij het ongeluk in de mijn, die zich in een concessiegebied van Surgold bevindt, vonden zaterdagavond zeven goudzoekers de dood - allen Surinamers. Zij werkten daar zonder vergunning, voor eigen risico en rekening, in zelf gegraven tunnels die zaterdagavond deels instortten.
Ameerali benadrukte de gevaren van ondeskundig te werk gaan en hij deed een klemmend beroep op de goudzoekers om de minimale veiligheidsvoorschriften in acht te nemen.

Hij wees echter ook op het grote belang van de informele goudsector. Die zou in heel Suriname volgens hem werk en een inkomen bieden aan zo'n tienduizend mensen. "Iedere keer als we zeggen dat we gaan ontruimen en de boel gaan ordenen, staan er groepen op die protesteren omdat ze hun brood daar verdienen. Maar nu heeft het gedoogbeleid zijn tol geeist."
De vice-president zegt haast te willen maken met de eerder aangekondigde regulering van de goudsector. Een vergadering met alle belanghebbenden die voor oktober stond gepland, is nooit doorgegaan.

Ameerali nam het op voor de omgekomen goudzoekers. Op een vraag van een journalist of "omgekomen illegale werkers die geen belasting betalen en onze grondstoffen stelen" wel drie dagen nationale rouw verdienen, schoot de vice-president uit zijn slof. "Het zijn landskinderen. Mannen die voor hun kinderen en vrouwen een boterham probeerden te verdienen. Ze betaalden net zo goed belasting; elke keer als ze iets in de winkel kochten of benzine tankten."
Over de schuldvraag wilde Ameerali het niet hebben. "Ik kan niet tegen schuldvragen. Is het soms Gods schuld dat het had geregend? Wat een flauwekul."

In het gebied waar het ongeluk gebeurde, hebben kleine goudzoekers de grond volledig omgeploegd. (Foto Edward Troon)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May