Wetgeving moet arbeidsongevallen verminderen
07 May 2016, 03:27
foto
Minister Moestadja met leden van de commissie Modernisering Veiligheidswetgeving. (Foto: Arbeid)


De commissie die de Veiligheidswet van 1947 zal moderniseren, is vrijdag geïnstalleerd door minister Soewarto Moestadja van Arbeid. De commissie Modernisering Veiligheidswetgeving heeft als opdracht de hedendaagse gevaren waaraan werknemers zijn blootgesteld, mee te nemen in de nieuwe wet- en regelgeving. Het aantal bedrijfsongevallen in Suriname is buiten proporties; volgens statistieken van Arbeidsinspectie is er elk uur een bedrijfsongeval en komen jaarlijks 18 werknemers om als gevolg van een bedrijfsongeval.

De commissie zal de sociale partners en internationale experts betrekken bij het samenstellen van een finaal wetsvoorstel. Hiervoor zijn 10 maanden uitgetrokken. Het werk van de commissie moet niet los gezien worden van het ILO Decent Work Country Programme Suriname 2014-2016. Dit programma is gebaseerd op rechten en beginselen die betrekking hebben op factor arbeid, waardige werkgelegenheid en inkomen, sociale bescherming en sociaal dialoog. De commissie wordt geleid door Glenn Piroe, onderdirecteur Juridische & Internationale Zaken van het ministerie van Arbeid.

De oude Veiligheidswet die bedoeld was om ongevallen en beroepsziekten tot een minimum te beperken, moet dus aangepast worden. De wet biedt de Arbeidsinspectie onvoldoende basis om beroepsziekten vroegtijdig op te merken en te voorkomen. Dit is de mogelijke reden waarom de Arbeidsinspectie in de afgelopen 70 jaren nog niet eens 10 beroepsziektes bij werknemers heeft kunnen registreren, zegt de voorlichting van Arbeid.

Moestadja ging bij de installatie in op het belang van wetgeving voor de bescherming van werknemers en voor harmonische arbeidsverhoudingen. Het ministerie maakt haast bij het maken van wetgevingsproducten die voldoen aan de hedendaagse werkomstandigheden en arbeidsverhoudingen.

Momenteel zijn bij de vaste DNA-commissie van Arbeid de ontwerpwetten ‘De Wet Vakverenigingsvrijheid’ en ‘Wijziging van de Wet op Collectieve Arbeidsovereenkomst’, in behandeling. Bij de Staatsraad liggen de Wijziging Decreet Arbeidsinspectie, de ontwerpwet Wijziging wet Arbeidsbemiddeling, de Wet ter Beschikkingstelling Arbeidskrachten door Intermediairs, en wijziging van de wet en regelgeving betreffende het Arbeidsadviescollege, meldt het ministerie van Arbeid.

De overige leden in de commissie zijn John Courtar (waarnemend hoofd Arbeidsinspectie), Ronny Pater (hoofdbeleidsmedewerker), Earl Molhoop (arbeidsinspecteur), en Rita Henry (hoofd Arbeidswetgeving).
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May