NPS-fractieleider: Volkswil moet worden uitgevoerd
05 May 2016, 20:08
foto
NPS-fractieleider Gregory Rusland tijdens de bijzondere vergadering van De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


"Er is voor de Nationale Partij Suriname geen reden tot feest vieren op deze dag. Het wordt een dag van diepe bezinning, waarbij ik de hoop uitspreek dat wij met ons allen deze dag nemen om na te denken over de rol en de plaats die wij wensen te geven aan DNA in de komende 50 jaren. Een rol namelijk van eerbiediging van de rechtsstaat en democratie en komen tot systemen van daadwerkelijke controle op het handelen en nalaten van de regering, met andere woorden... de volkswil uitvoeren."

Dit zei de fractieleider van de NPS Gregory Rusland tijdens de buitengewone vergadering die donderdag is gehouden om 150 jaar volksvertegenwoordiging te herdenken. Rusland stond net als diverse andere sprekers stil bij de ontwikkeling vanaf de instellen van de volksvertegenwoordiging op 8 mei 1866.

"De onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975 verkregen wij niet alleen het zelfbestuur van ons land maar ook werd de naam Staten van Suriname gewijzigd in Parlement van Suriname. Hierbij moet zeker gememoreerd worden de toenmalige premier van Suriname de heer H. A. E. Arron en tevens voorzitter van de Nationale Partij Suriname die de kracht en wijsheid bezat voor de realisatie van onze onafhankelijkheid. Hierbij dient ook aandacht besteed te worden aan zijn medestanders bij de realisatie van de onafhankelijkheid van Suriname," stelde Rusland.

De NPS-topper zei dat er een goede basis gelegd werd voor de verdere ontwikkeling na 1975, deze abrupt onderbroken werd door een militaire staatsgreep op 25 februari 1980. "Het parlement werd enkele maanden daarna buiten werking gesteld hetgeen een dieptepunt is in de beleving van de rechtsstaat en democratie. De jaren die daarna volgden hebben een enorme impact gehad op ons land, een impact die wij tot de dag van vandaag niet te boven gekomen zijn," meent Rusland.

De turbulente jaren zijn ook niet aan het parlement voorbij gegaan, voerde Rusland aan. In de aanloop naar het herstel van de democratie werd een zogenaamde Nationale Assemblee benoemd die de taak kreeg een Grondwet aan te nemen en regels vast te stellen om te komen tot algemene vrije en geheime verkiezingen in 1987. "Vanaf het aantreden van de gekozen volksvertegenwoordigers na de verkiezingen van 25 november 1987 heeft de rechtstaat en de democratie vele dieptepunten beleefd. In 1990 werd er weer een staatsgreep gepleegd, bekend als de telefooncoup, hetgeen ons land weer naar nog een dieptepunt bracht, in onze parlementaire geschiedenis."

"Thans terugblikkend en stil staan bij 150 jaar jubileum van de Volksvertegenwoordiging in Suriname is het voor mij een moment van diepe bezinning hoe verder te gaan op weg naar volledige democratie en rechtsstaat als erkenning van onder andere de leer van de trias politica waarop ons politiek bestuurlijk stelsel gegrondvest is. Ik spreek op deze dag mijn diepe bezorgdheid uit over de wijze waarop onze volksvertegenwoordiging functioneert. Wij zijn niet in staat adequate controle uit te oefenen op het handelen van de regering. Bovendien wordt DNA op vele momenten genegeerd door de regering terwijl er over het algemeen geen bescherming geboden wordt door de voorzitter aan DNA-leden om die verantwoording van de regering te kunnen krijgen zoals de grondwet dat voorschrijft. Onder andere het disfunctioneren van DNA heeft Suriname gebracht naar een ongekende crisis op nagenoeg alle gebieden, waaronder economisch, sociaal maatschappelijk, educatief, enz," stelde Rusland.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May