Directeur Self Reliance: 'Transparantie apothekers zoek'
05 May 2016, 13:18
foto
Maurice Roemer, directeur Self Reliance.


Al een jaar vraag ik naar een stukje transparantie bij het opsturen van rekeningen door apothekers, zegt directeur Maurice Roemer van Self Reliance aan Starnieuws. Hij heeft herhaaldelijk gevraagd naar de inkoop- respectievelijk de vervangingsprijzen van medicijnen die verzekeraars betalen aan de apothekers. .

De Vereniging van Apothekers (VvA) heeft in een verklaring gezegd dat verzekeraars na maanden de rekening betalen. Roemer zegt dat zijn bedrijf Self Reliance er niet onder valt. Hij vindt het misplaatst dat de VvA alle verzekeraars over één kam scheert.

“Wij hebben zoals overeengekomen met de apothekers steeds gemiddeld na een maand conform de overeenkomst betalingen gedaan aan de apotheken,” zegt hij. De betaling vindt volgens hem plaats zonder dat zij de inkoop (vervangings)prijzen ontvangen van de apothekers. De prijsopgave is bedoeld voor controle van de overeengekomen (wettelijke) winstmarge. Ondanks afspraken sturen de apothekers de inkoopfacturen niet naar de verzekeraars. “De apothekers dienen hun rekeningen in en wij betalen ze steeds zonder dat er transparantie is hierin. We betalen conform de vastgestelde koers van de Centrale Bank," deelt Roemer mee.

Hij snapt niet hoe er sprake kan zijn van een nood, terwijl de apothekers naast de inkoop (vervangings)prijs een afgesproken winstmarge doorberekenen. Hierdoor kunnen overige kosten worden gedekt en houden de apothekers nog een nettowinst over. Wat opmerkelijk is, zegt Roemer, is dat de apothekers in prijzen van eenzelfde medicijn verschillen. “Het verschil loopt zelfs tot 2000 procent op. Daarom is het enorm belangrijk om transparantie te hebben, zodat we zaken op onze manier ook kunnen uitzoeken en verifiëren.”

Roemer vindt het kwalijk dat de gemeenschap wordt geconfronteerd met de noodkreet van de apotheken. Bezorgde burgers uit de gemeenschap hebben over en weer gebeld naar de diverse verzekeringsmaatschappijen. Er heerst een ‘paniek situatie’ door de bekendmaking van de VvA. In een bekendmaking heeft de VvA gesteld dat de dienstverlening van apothekers in gevaar zal komen, omdat de apotheken de beschikbaarheid van de medicijnen niet meer kunnen garanderen. Ook de financiële nood bij de apothekers heeft de vereniging publiekelijk gemaakt. Roemer vindt dat het enorm belangrijk is dat de dienstverlening, de medische hulp, naar de gemeenschap is gewaarborgd.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May