Vp Adhin: Suriname werkt aan beter planningssysteem
29 Apr 2016, 12:27
foto


Suriname wil, met de lessen die uit de vorige regeringen zijn geleerd, komen tot een beter planningssysteem. De regering werkt daarom aan een sterker nationaal Planbureau. Volgens vicepresident (vp) Ashwin Adhin is prudente planning een noodzakelijke conditie voor de Caribische landen. Hij heeft dat gezegd bij de opening van het zesde jaarlijkse Caribbean Urban Forum.

Adhin heeft de deelnemers van het forum meegegeven dat de regering bezig is met een middel- en lange termijn ontwikkelingsplan, het meerjaren ontwikkelingsplan 2017-2021. Het plan moet in oktober zijn voltooid en moet erin voorzien dat Suriname zijn potentieel ontwikkelt en niet alleen afhankelijk blijft van de mijnbouwsector.
“In het planningsproces zullen we ook afstappen van een voornamelijk top-down benadering,” zegt de vicepresident. Alle andere actoren, waaronder de sociale partners, het maatschappelijk middelveld, overheidsinstellingen en anderen zullen erbij worden betrokken. Ook over de ruimtelijke ordening heeft de bewindsman uitgeweid. “Er is op dit moment geen nationale ruimtelijke ordening.” Hij stelt dat de wetgeving moet worden gemoderniseerd. De Planwet en de wet op Woongebieden moeten worden uiteengezet in een raamwerk voor ruimtelijke ordening.

Er komt volgens Adhin ook een Nationaal Structuurplan waarin de verschillende aspecten van ruimtelijke planning, beschikbare natuurlijke hulpbronnen en de manier waarop wij over het structureren van onze samenleving denken, zullen worden meegenomen. Uit het Nationaal Structuurplan zullen de regionale plannen kunnen worden gehaald en kan regionale zonering plaatsvinden. Zonering is belangrijk voor de bescherming van de natuur en “onze unieke biodiversiteit.” Het plan moet ook helpen om speciale economische zones in te stellen waardoor productie en groei kunnen worden bevorderd.

Bij de planning zal Suriname bijzondere aandacht moeten besteden aan de klimaatverandering. Bij een zeespiegelstijging van één meter zal 7% van de bevolking worden getroffen, weet de vicepresident. Ook 6% van het landbouwgebied en 6,2% van het Bruto Nationaal Product zullen eraan moeten geloven. “Hoe hoger de zeespiegelstijging zal zijn, hoe slechter het beeld zal zijn.”

Het zesde jaarlijkse Caribbean Urban Forum is woensdag begonnen en wordt vandaag afgesloten. Gastheer van de conferentie is de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de nieuw gevormde Spatial Planners Association Suriname. Het thema van de conferentie is Sustainable Urban Development: The Gap between Rhetoric and Reality.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May