Campagne-strateeg Braziliaanse president gearresteerd
29 Apr 2016, 09:08
foto
Joao Santana werd bekend als 'de maker van de presidenten' in Zuid-Amerika. Achter hem zijn vrouw Monica Moura. (Foto's: Reuters)


Braziliaanse openbare aanklagers hebben beschuldigingen van corruptie ingediend tegen de electorale strateeg van president Dilma Rousseff. Joao Santana werd alom gezien als de architect van Rousseff's verkiezingsoverwinningen in 2010 en 2014.

Santana heeft ontkend dat hij steekpenningen heeft ontvangen in een regeling om geld weg te sluizen van het staatsoliebedrijf Petrobras. Ongeveer 50 Braziliaanse politici, met inbegrip van de leider van de Tweede Kamer van het Congres, worden onderzocht in het Petrobras-corruptieschandaal.

Santana wordt ervan beschuldigd dat hij steekpenningen heeft ontvangen van een aantal grote technische conglomeraten. Analisten zeggen dat zijn arrestatie nog een klap is voor president Rousseff die wordt geconfronteerd met een afzettingsprocedure.
Door zijn hechte relatie met haar, zal zijn arrestatie Rousseff naar verwachting nog grotere schade toebrengen, ook al houdt de afzettingsprocedure tegen haar geen verband met het Petrobras-corruptie-onderzoek.

Santana, een voormalige journalist, staat bekend voor het produceren van dramatische, dure video campagnes die aantrekkelijk zijn voor armere kiezers. Hij is in februari gearresteerd nadat hij terugkwam van de Dominicaanse Republiek, waar hij heeft gewerkt aan de herverkiezingscampagne van president Danilo Medina.

Zelf heeft Santana de beschuldigingen betiteld als “ongegrond.” Hij heeft harde woorden geuit over het onderzoek en zegt dat Brazilië momenteel leeft in een "klimaat van vervolging". Als de onderzoeksrechter de beschuldigingen tegen hem accepteert, zal Santana gevangen worden gezet.

In Brasilia is een speciale commissie van de Senaat hoorzittingen begonnen voorafgaand aan een stemming over de vraag of de gehele Senaat een afzettingsprocedure moet inzetten tegen president Rousseff. Een plenaire vergadering van de Senaat zal hoogstwaarschijnlijk op 11 mei plaatsvinden.

In het hele land hebben aanhangers van de regering donderdag de belangrijkste wegen in steden van negen Braziliaanse staten geblokkeerd tijdens de ochtendspits. Ze hebben opgeroepen het proces tot de afzettingsprocedure tegen het staatshoofd te stoppen. In Sao Paulo waren er files van honderden kilometers achter de wegblokkades van brandende banden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May