ASFA-voorzitter niet in ‘halleluja’ stemming over leningen
27 Apr 2016, 04:54
foto
Het bestuur van de ASFA. Van links naar rechts: Dean Linger, Wilgo Bilkerdijk, Marjorie Renardus-Tajib en René Gosen. Rudy Soekhlal is uitlandig. (Foto: René Gompers)


Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, (ASFA) is niet in een ‘halleluja’ stemming over de vele buitenlandse leningen die gesloten worden. Het is nu wel belangrijker dan ooit om zwaar te investeren in de lokale productie omdat die schulden op den duur terugbetaald moeten worden, geeft hij aan. Het herkozen bestuur van de ASFA heeft de moeilijke taak om de overheid zover te krijgen dat ze de 'simpele maar kritische' wensen van Surinaamse producenten waar maakt.

Het bestuur is dinsdagavond op een algemene ledenvergadering herkozen. Het beleid wordt “een voortzetting van wat er al was met wat bijstellingen”, deelt Bilkerdijk mee. “We hebben, gelet op de ‘bijzonder trieste situatie’ waarin we nu zitten, een zware klus te klaren. Ergens ‘in time’ zijn er geen goede keuzes gemaakt, ergens ‘in time’ zal de rekening gepresenteerd worden. Die ergens ‘in time’ is nu. De prijzen van grondstoffen zijn weliswaar omlaag gegaan maar we hoefden vandaag er niet zo diep in te zitten. Er is gewoon niet geïnvesteerd in ons verdienvermogen. We hadden veel meer kunnen doen met lokale producenten, we beschikken over genoeg (natuurlijke) hulpbronnen. We kennen allemaal landen die het ondanks het ontbreken van die bronnen het toch prima doen op de exportmarkt.”

De ‘wishlist’ van de ASFA is niet lang geeft Bilkerdijk aan. “We vragen simpele dingen die nu juist ‘critical’ zijn.” De producenten willen ‘belastingincentives’ zoals minder of geen heffing bij import van grondstoffen, een Investeringswet, industrieparken voor de efficiëntie zodat beter voldaan kan worden aan standaarden, sanitaire inspecties en controle van ziektes bij export van vlees en vis. “We waren al redelijk goed onderweg met de regering om zaken gedaan te krijgen,” voegt Bilkerdijk aan toe. “We hebben laatst nog ‘battles’ gevoerd om de ‘incentives’ los te krijgen. We willen de incentives van de overheid krijgen want het is een harde competitie met de importindustrie. We willen de lokale markt voorzien én exporteren om deviezen te besparen en te verdienen voor het het land.”

Bilkerdijk geeft aan dat de producenten voor een grote uitdaging staan omdat investeren essentieel is. Hij is ook niet bepaald goed gestemd over de vele schulden die gemaakt worden. “Ik ben niet een van die mensen die ‘halleluja’ roepen omdat er veel geld in zicht is in de vorm van leningen want die moet je uiteindelijk terugbetalen,” merkt Bilkerdijk op. “We moeten over enkele jaren niet in een andere crisis terechtkomen. In deze periode moet er wel geïnvesteerd worden in de lokale productie. Daar gaan we de regering aanhouden.”

Het bestuur hoopt dat in deze periode twee projecten gestalte krijgen; een laboratorium en een ‘business centre.’ Het laboratorium zal in samenwerking met de Polytechnic College worden opgezet. “De plannen voor de business centre liggen al een tijdje klaar maar we zaten nog met de financiering. We hopen dat het geld dit jaar vrijkomt. We hebben vernomen dat er middelen mogelijk beschikbaar worden gesteld door de Islamic Development Bank. Zij zijn een betere kandidaat voor financiering van deze projecten.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May