PALU: IMF is geen liefdadigheidsinstelling
26 Apr 2016, 10:32
foto
PALU-voorzitter Jim Hok


PALU-voorzitter Jim Hok stelt dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geen liefdadigheidsinstelling is. "Men richt zich vooral op de macro-economische zaken en niet zozeer op de dingen die voor ons Surinamers zelf van belang zijn. De zaken waarmee de zittende regering de verkiezingen heeft gewonnen, zoals bereikbare gezondheidsvoorzieningen, drinkwater- en elektriciteitsvoorziening, huizenbouw, werkgelegenheid en dergelijke, zijn eigenlijk van ondergeschikt belang," zegt Hok.

Nu de regering bij het IMF op schoot is komen te zitten, is natuurlijk de vraag wat Suriname daarvan mag verwachten. De partijvoorzitter haalt aan dat het accent van het IMF meer ligt op de afbouw van subsidies en het efficiënter maken van het overheidsapparaat. Hok stelt dat de regering dan wel heeft aangegeven dat er voor kleine ondernemers meer kansen zullen worden gecreëerd middels kredieten, maar uit een IMF persbericht blijkt dat de regering hervormingen moet doorvoeren primair om buitenlandse investeerders te faciliteren. Ook het in te stellen ‘spaarfonds’ waar het IMF op aandringt, zal er primair op gericht zijn om zuurverdiende gelden uit de mijnbouw te beleggen in het buitenland. En dus niet, zoals broodnodig is, voor de instelling van een nationaal investeringsfonds om nationale ondernemers tot productie te stimuleren.

Geen plan op papier

Hok merkt op dat elke crisis ook kansen biedt. Er zijn onlangs weer beloftes gedaan bij de presentatie van de president van het crisisplan in De Nationale Assemblee. De regering heeft nu de kans om, zoals keer op keer beloofd, te laten zien dat het haar ernst is om meerdere poten onder de economie te plaatsen. Meerdere economische sectoren zullen nu serieus tot ontwikkeling gebracht moeten worden, mede met inzet van nationale ondernemers waaronder de duurzame sectoren als de bosbouw, toerisme, de agrarische sector, de dienstensector enzovoorts. Sectoren die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de werkgelegenheid en aan de nationale productie. Andere zaken zijn voorlopig alleen maar schijnbewegingen, meent de PALU.

"De overeenkomst met het IMF heeft in elk geval duidelijkheid gebracht. Want terwijl de regering tijdens de laatste begrotingsbehandeling nog bij hoog en laag beweerde een eigen hervormingsplan uit te voeren en ontkende een IMF programma voor te bereiden, blijkt achteraf dat dit laatste wel het geval is. Voorts blijkt dat de regering nooit een eigen plan op papier had staan en dat dit in de komende dagen, weken of maanden pas uitgewerkt en op papier gezet zal worden. De vraag is daarbij in hoeverre de regering nog een eigen inbreng zal hebben nu de grote lijnen van het beleid door het IMF reeds zijn vastgesteld", aldus Hok.

Sociale nood toegenomen
In de afgelopen maanden is steeds weer gebleken dat er van de regering geen duidelijk antwoord te krijgen was op belangrijke vragen. En als er dan wel een antwoord kwam, dan had men geen moeite om die net zo gemakkelijk weer terug te draaien zoals de president dat laatstelijk weer heeft gedaan met de verdere verhogingen van de elektriciteitsprijzen, die eerst zouden worden aangehouden. "Maar ook het zogenaamd betrekken van de Surinaamse samenleving door de regering bij het vinden van mogelijke oplossingen door de instelling van het Financieel Economisch Platform (FEP) blijkt een grote grap te zijn geweest als we kijken naar bereikte IMF overeenkomst, waarin weinig van de aanbevelingen van dit nationale platform terug te vinden zijn."

"Belangrijk is om in de gaten te houden wat de regering in de tussentijd met de opgenomen leningen zal gaan doen. Met de situatie die is ontstaan is de sociale nood opnieuw heel erg groot geworden en verwachtbaar is dat het nog verder zal groeien. Nu gaat heel duidelijk worden wat er gebeurt wanneer we eenzijdig investeren in de sociale sector en de productiesector verwaarlozen. Dat vele regeringen, de een na de andere, zich overwegend hebben gericht op monetaire stabiliteit en sociale noden, valt misschien te verklaren door het gegeven dat het natuurlijk een veel grotere uitdaging is om ook de productiesector op te bouwen. Dat is nou precies wat er bedoeld wordt met de PALU leuze dat 'investeringen in de sociale sector hand in hand moeten gaan met investeringen in de reële sector'. Wie tegen deze regel zondigt krijgt vroeg of laat de rekening gepresenteerd", zegt Jim Hok.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May