Haïti: Duizenden protesteren tegen gemiste deadline
26 Apr 2016, 12:34
foto
Supporters van Jovenel Moise hebben geprotesteerd in de buurt van de voorlopige kiesraad in Port-Au-Prince. (Foto: AFP)


Duizenden Haïtianen zijn de straten opnieuw opgegaan, nadat de beslissende stemronde van de presidentsverkiezingen zondag niet is doorgegaan. Na beschuldigingen van fraude tijdens de eerste ronde in oktober vorig jaar, is de deadline gemist.

Interim-president Jocelerme Privert zegt dat de beslissende ronde niet meer kan plaatsvinden. Dat zou pas in oktober weer kunnen. Maar aanhangers van koploper, Jovenel Moise, eisen een eerdere stemming.

Demonstranten zijn de straten van de hoofdstad Port-au-Prince opgegaan en vragen om een kans om hun stem uit te brengen. Ze droegen plakkaten met zich waarop hun ondersteuning voor de bananen-exporteur was te lezen. Moise heeft de eerste ronde van de verkiezingen gewonnen. De deadline van 24 april werd algemeen beschouwd als onrealistisch.

Sinds de eerste ronde is er politieke onrust in Haïti. Ofschoon Moise als winnaar uit de eerste rond kwam, is hij er niet in geslaagd een absolute meerderheid te halen. Het resultaat werd betwist door de kandidaten die hebben verloren. Tot nog toe zijn vier data van de beslissende ronde gemist. Sommige van die hebben geleid tot gewelddadige onlusten in het hele land.

De autoriteiten hebben een team gevormd die de beschuldigingen van fraude in de eerste ronde moet evalueren. Privert is gekozen tot interim-president in februari om het machtsvacuüm dat was ontstaan nadat zittende president Michel Martelly was afgetreden, in te vullen. Hij had eerder gezegd dat de tweede ronde van de stemming eind mei zou worden gehouden. Maar zondag heeft hij gesteld dat het land zijn volgende president op hetzelfde moment moet kiezen als hij stemt voor een nieuwe Senaat, op 30 oktober. “Heeft het land de financiële middelen om twee verkiezingen te organiseren?” vroeg hij toen hem naar een waarschijnlijke datum voor de stemming werd gevraagd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May