Vanaf nu geen monetaire financiering van de Staat
26 Apr 2016, 01:59
foto
De handtekening van de twee monetaire autoriteiten onder de overeenkomst.


Vanaf nu zal er geen verdere monetaire financiering van de Staat, overheidsinstanties en staatsbedrijven meer plaatsvinden. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, hebben een memorandum van overeenstemming getekend maandag. Hoefdraad had zondag op een persconferentie aangekondigd dat het document de volgende dag zou worden getekend.

Dit memorandum zal van kracht zijn totdat de Bankwet is gewijzigd, waarbij de mogelijkheid van monetaire financiering/kredietverlening aan de Staat wordt beëindigd. De aankoop van schatkistpapier of andere schuldinstrumenten uitgegeven door de Staat op de secundaire markt mag door de CBvS niet worden gebruikt om de beperking van de aankopen van de schuldbewijzen op de primaire markt te omzeilen.

Deze overeenkomst is een van de voorwaarden die gesteld is door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Eerder had Hoefdraad in De Nationale Assemblee ook aangegeven geen voorstander te zijn van monetaire financiering aan de Staat. Er is wel gebruik gemaakt van de mogelijkheid omdat de Bankwet dat toeliet. Hij had een wetswijziging hierover aangekondigd in 's lands vergaderzaal.


U kunt de overeenkomst hier downloaden.
pdf-icon.gif Memorandum_van_Overeenstemming_d.d_._25_april_2016_.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May