In memoriam Henck A.E. Arron
25 Apr 2016, 12:08
foto
Henck Arron


“Gelijkheid, ontwikkeling en vrede behoren tot onze hoogste idealen. Zonder gelijkheid en zonder gelijke rechten is de ontwikkeling die wij allen ongetwijfeld nastreven niet mogelijk en zal er geen duurzame vrede kunnen worden bereikt.” Zo luidt een citaat van wijlen Henck Alphonsius Eugéne Arron, oud-voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS). Hij zou, indien in leven, vandaag 80 jaar zijn geworden.

Een stukje geschiedenis
Henck Arron is geboren op 25 april 1936 en overleed op 4 december 2000. Hij was achtereenvolgens bestuurslid van de NPS, Statenlid, waarnemend fractieleider en op 30 september 1970 trad hij aan als voorzitter van de NPS.

Arron was 37 oud toen hij minister-president van Suriname werd. Hij is voorvechter geweest van de onafhankelijkheid van Suriname, die op 25 november 1975 tot stand kwam. Hij heeft ook meegewerkt aan de toetreding van Suriname tot de Non Allined Movement in 1979.

Het West Suriname ontwikkelingsplan was een van zijn paradepaardjes. Bij de uitvoering van dat plan is Apoera aan de Corantijnrivier verrezen. Wanneer menigeen luistert naar de compositie van Nicolaas Helstone 'Mi kondre tru, mi lobi yu...' moet vermeld worden dat het een idee was van Arron om voor ons land een ander volkslied te presenteren dat meer tot het volk zou spreken.

Tot nu toe wordt met veel nostalgie gesproken over het redenaarstalent van Arron. Hij wist daarmee grote groepen in de samenleving in beroering te brengen. De overgang van militair bestuur naar een burgerlijk bestuur in de tachtiger jaren, heeft ook onder leiding van Arron plaatsgevonden.

Op 7 februari 1993 trad Arron af als voorzitter van de NPS. Hij was de langst zittende voorzitter (23 jaar). Van hem is een standbeeld vervaardigd dat staat bij de ingang van de Palmentuin. Het hoofdbestuur van de NPS heeft in 2014 besloten om Arron te blijven eren door op de dag van de Onafhankelijkheid steeds hulde aan hem te brengen.

Zijn verrichtingen en verdiensten worden dan steeds gememoreerd en gedeeld met het grote publiek. De NPS blijft deze grote zoon waarderen voor zijn betekenisvolle bijdrage aan ons land en volk en in het bijzonder aan de NPS. De NPS wenst de familie, NPS'ers en de gehele samenleving te feliciteren met de herdenking van deze dag. Moge hij in onze gedachten blijven voort leven.

Namens de NPS
Dr. Gregory Rusland
Voorzitter
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May