Ecuador kondigt acht dagen van nationale rouw af
24 Apr 2016, 19:03
foto
Een bewoner rust uit buiten zijn vernielde woning in Portoviejo. (Foto's: Reuters)


Een week na de verwoestende aardbeving heeft president Rafael Correa van Ecuador acht dagen van nationale rouw afgekondigd. Het totaal aantal doden is gestegen tot 646. President Correa zegt dat er nog 130 mensen worden vermist.

De Ecuadoraanse kust is op 16 april getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.8, de zwaarste beving in decennia. Er zijn duizenden gewond en vele steden zijn vernietigd.

"Het zijn trieste dagen geweest voor het vaderland. Het land is in crisis," heeft Correa gezegd op zijn wekelijkse zaterdagse televisie-uitzending . Hij heeft de 27 landen geprezen die de afgelopen week reddingsteams hebben gestuurd. Er zijn 113 mensen levend uit het puin gehaald, stelt hij. “Het is een fantastisch cijfer, dat al deze inspanningen de moeite waard hebben gemaakt.”

Meer dan 12.000 mensen zijn in de afgelopen week landen behandeld voor verwondingen veroorzaakt door de aardbeving. “Het is een nationale tragedie geweest, maar we zullen herstellen," heeft president Correa het volk voorgehouden.
Onder de bevestigde doden zijn ook vreemde nationaliteiten waaronder het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Canada, Colombia, Cuba en de Dominicaanse Republiek.

Grote internationale en hulporganisaties, waaronder het Wereldvoedselprogramma, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties vluchtelingenorganisatie, Oxfam en Save the Children hebben hulp gestuurd. De kosten voor de wederopbouw kunnen tot in de US$ 3 miljard lopen, heeft president Corea meegedeeld tijdens een bezoek aan de zwaarst getroffen regio.

De Wereldbank heeft ingestemd met een lening van US$ 150 miljoen om Ecuador te helpen de financiële kosten van de aardbeving te dragen. De tragedie komt op een moment dat het olieproducerend land al kampt met de malaise in de mondiale olieprijzen. Ecuador is een lid van de Olie exporterende Landen, Opec.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May