Minister Badrising tekent Klimaatverdrag
24 Apr 2016, 02:44
foto
Minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken tekent het VN Klimaatverdrag. (Foto: BuZa)


Suriname heeft samen met 175 lidstaten het VN Klimaatverdrag vrijdag ondertekend tijdens een speciaal daartoe gehouden ceremonie in Parijs. De landen gaan activiteiten uitvoeren, die ervoor moeten zorgen dat de gemiddelde temperatuur op aarde niet boven 2 graden Celsius zal stijgen en het liefst beneden 1.5 graden blijft. De ontwikkelde landen hebben zich gecommitteerd om ontwikkelingslanden te ondersteunen bij de uitvoering van de overeenkomst met financiële middelen, technologie en capaciteitsversterking. Namens Suriname heeft minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken het document ondertekend.

De VN secretaris-generaal, Ban Ki-Moon, was zichtbaar verheugd en memoreerde dat klimaatverandering vanaf zijn eerste dag in functie topprioriteit is. Hij sprak van een historische dag, aangezien het voor het eerst in de geschiedenis is dat een verdrag door zoveel landen op dezelfde dag is getekend. Hij deed een beroep op de lidstaten om met dezelfde tred het verdrag te ratificeren, zodat het snel in werking kan treden. Hij pleitte voor een carbonvrije economie en voor hulp aan ontwikkelingslanden deze transitie te maken. Hij deed een oproep om de armen niet te laten lijden onder problemen, die zij niet gecreëerd hebben.

Minister Badrising heeft de traditie en het historisch respect van Suriname voor de natuur voor het voetlicht geplaatst. Het is vanwege dit respect en de traditie dat het voor Suriname een logische stap was om tot het Klimaatverdrag toe te treden, zei ze. Het land heeft ecosystemen beschermd en natuurbeschermingsgebieden ingesteld, die tezamen ongeveer 13% van het landoppervlak beslaan. Suriname is trots op het feit dat het land carbon negatief is. Dit wil zeggen dat onze uitstoot van koolstoffen minder is dan de hoeveelheid, die wij uit de lucht opnemen. Hiervoor zorgen de bossen, die 94% van het landoppervlak beslaan. De bewindsvrouw bevestigde de committering van de regering om deze bossen en de cultuur te behouden voor toekomstige generaties. Hiertoe geeft de regering invulling aan het bosbeleid, in welk kader een REDD+ Readiness programma wordt uitgevoerd.

De minister stelde vast dat de middelen waarover Suriname beschikt niet toereikend zijn om deze doelen te bereiken. In verband daarmede is het land in december 2015 toegetreden tot de 'Green Climate Fund'. In het kader van het Klimaatverdrag en de Parijs-overeenkomst is overeengekomen dat dit fonds vanaf het jaar 2020 jaarlijks een bedrag van USD 100 miljard dient te besteden aan klimaatprojecten voor ontwikkelingslanden.

Minister Badrising gaf aan de internationale gemeenschap te kennen dat een zeespiegelstijging desastreuze gevolgen kan hebben voor landen als Suriname met een laag liggend kustgebied. Het merendeel van de landbouwgebieden, economische en sociale infrastructuur en leefgemeenschappen in deze gebieden, zullen worden getroffen. Er werd een oproep gedaan om mogelijkheden binnen de klimaatfondsen te scheppen, waardoor middelen beschikbaar komen voor deze landen voor de uitvoering van projecten voor adaptatie, mitigatie, compensatie voor opgelopen schade, technologie, voedselproductie en voedselveiligheid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May