Kartelgroep dwingt winkeliers te stoppen met SuriSmiles
23 Apr 2016, 21:03
foto


Het management van SuriSmiles heeft geconstateerd dat een groep supermarkthouders collega's dwingen om te stoppen met toekennen van gratis punten aan consumenten. Kaarthouders krijgen bij elke aankoop gratis punten toegekend. Deze punten kunnen worden ingeruild voor boodschappen, benzine, tickets en huishoudelijke artikelen.

Inmiddels zijn er ruim 50.000 consumenten met een kaart die hier dagelijks gebruik van maken. Afgelopen week heeft een aantal Chinese supermarkten druk op anderen uitgeoefend om met SuriSmiles te stoppen. Zij worden gedwongen om hun SuriSmiles machines in te leveren onder het mom dat zo collectief bespaard kan worden, zegt Mariska Koemar, Account Manager van SuriSmiles.

"Veel winkeliers geven aan bang te zijn klanten te verliezen, maar onder dwang gaan zij toch mee met de groep, omdat er anders 'maatregelen' tegen ze getroffen zullen worden. Door deze kartelvorming wordt de consument duidelijk gedupeerd die nu een extra voordeel verliest," benadrukt Koemar.

De leiding van SuriSmiles wijst deze praktijken met klem af. "Gelukkig is er wel nog een deel van de Chinese supermarkten dat stand houdt tegen deze intimidatie", zegt Koemar. Een van de bedreigde winkeliers zegt dat hij voor 'HOND' wordt uitgemaakt door de groep die pressie uitoefent. Een andere zegt dat wordt aangegeven: “je bent geen Chinees als je niet samenspant met ons”. Zij konden de druk niet meer aan en leverden hun machines in, deelt SuriSmiles mee.

De pressie wordt uitgeoefend omdat voor veel winkeliers die voor deze vorm van promotie betalen, deze kosten slecht uitkomen in deze tijden. De supermarkten worden geconfronteerd met de hoge US dollar pandhuur, hogere EBS-tarieven en afnemende koopkracht. Om te voorkomen dat consumenten naar winkels gaan die wel SuriSmiles punten geven, wordt door de kartelgroep actie ondernomen.
Koemar merkt op dat niet iedereen bezwijkt onder de intimidaties, waardoor ondernemers en consumenten niet gedupeerd worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May