Nog geen verhoging stroom voor 73% huishoudens
22 Apr 2016, 17:35
foto
President Desi Bouterse vanmiddag in De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


De stroomtarieven voor huishoudens die tot 450 kilowattuur (kWh) gebruiken zullen nog worden gesubsidieerd. Het gaat om 73% van de huishoudens die aangesloten zijn bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). De verhoging gaat voor deze groep voorlopig niet door. Deze mededeling deed president Desi Bouterse vanmiddag in De Nationale Assemblee.

De president heeft aangegeven dat er wel een verhoging komt in mei/juni voor grootverbruikers. Verbruikers boven de 800 kWh zullen niet gesubsidieerd worden. Tussen 450 en 800 kWh is er gedeeltelijke subsidie. De subsidie zal geleidelijk aan worden afgebouwd.

In september dit jaar en in januari 2017 zullen de prijzen van stroom opnieuw bekeken worden. Dan zal ook gekeken worden wat de situatie is van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Op dit moment is de situatie niet rooskleurig.

De president heeft een urgentieprogramma gepresenteerd voor de rest van het jaar. Vanaf juni zal het Internationaal Monetair Fonds (IMF) 478 miljoen betalingsbalans steun verlenen. Dit geld is bedoeld om de monetaire reserve van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) te versterken. De CBvS zal de koers kunnen stabiliseren en noodzakelijke betalingen kunnen doen. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Wereldbank en de Caribbean Development Bank zullen samen US$ 470 miljoen lenen voor uitvoeren van projecten. Het ondersteuningsprogramma van het IMF en de banken duurt tot juni 2018.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May