Opnieuw sterke aardbeving in Ecuador
22 Apr 2016, 14:23
foto
Een vrouw ontvangt hulpgoederen van vrijwilligers. (Foto's: Reuters)


De ellende in Ecuador is nog niet voorbij. Een krachtige aardbeving met een kracht van 6.0 heeft het al vernietigde kustgebied van het land opnieuw getroffen. Overlevenden van de zware beving afgelopen zaterdag worstelen met voedsel, water en medicijnen in het rampgebied.

Bij de aardbeving zaterdag met een kracht van 7.8 zijn 587 mensen om het leven gekomen. De jongste beving heeft zich voorgedaan zo’n 100 km ten noordwesten van Portoviejo op een diepte van 10 km, zegt het Amerikaans Geofysisch Instituut. Er zijn geen directe meldingen van schade en was er geen tsunami waarschuwing.

President Rafael Correa heeft op Twitter gemeld dat er donderdagavond drie naschokken zijn geregistreerd. Hij voegde eraan toe: “Heb kracht!”
"We proberen te overleven. We hebben voedsel," zegt Garcia Galo, een 65-jarige advocaat terwijl hij wacht in de rij voor water uit een vrachtwagen in het dorpje San Jacinto. "Er is niets in de winkels. We eten de groenten die we verbouwen." Een menigte in de omgeving scandeert: "Wij willen eten."

Correa's socialistische regering wordt geconfronteerd met een gigantische taak tot wederopbouw in een tijd van sterk verminderde olie-inkomsten. Volgens de regering is er geen gebrek aan voorraden, maar zijn er problemen met de distributie die snel moeten worden opgelost.

De overheid heeft snel voorraden geleverd aan de belangrijkste steden en heeft opvangcentra voor meer dan 25.000 mensen opgezet in het voetbalstadions en luchthavens. De verwoeste wegen belemmeren echter de operatie.

Op straat in de buurt van Pedernales, één van de zwaarst getroffen steden, houden kinderen van het platteland borden op en bedelen om voedsel. Veel mensen zijn uit de dorpen vertrokken om hulp te zoeken, en degenen die zijn achtergebleven, komen in de knel.

Minister van Binnenlandse Zaken, Jose Serrano, heeft vanuit van een hulpkonvooi in de buurt benadrukt dat de regering zich concentreert op huis-aan-huis distributie zodat niemand over het hoofd wordt gezien.

President Correa heeft gezegd dat Ecuador tijdelijk een aantal belastingen zal verhogen, activa te koop zal aanbieden en eventueel obligaties in het buitenland zal uitgeven om de wederopbouw te financieren. Hij heeft de schade geraamd op US$ 2 miljard tot $ 3 miljard. "Hopelijk zullen ze het risico van het land niet verhogen als gevolg van de aardbeving en hopelijk kunnen we deze obligaties snel uitgeven," heeft Correa donderdagavond gezegd. Een reeks van tijdelijke belastingverhogingen moet de schatkist tussen de US$ 650 miljoen en US$ 1 miljard opleveren. Het staatshoofd heeft benadrukt dat de mensen in de door de aardbeving getroffen gebieden worden gevrijwaard van de verhogingen.

Zo zou de 487 megawatt hydro-elektrische dam Sopladora, die nog in een experimentele fase, één van de activa zijn die te koop wordt aangeboden, zegt Correa. Het Opec-land met 16 miljoen inwoners zit door de lagere olie-inkomsten al in de buurt van een nul-groei en lagere investeringen.

De ergste aardbeving van Ecuador in bijna zeven decennia heeft 8.340 mensen verwond en worden 155 anderen vermist. Bijna 2.000 gebouwen zijn beschadigd. Tal van werknemers en deskundigen vanuit het buitenland zijn gearriveerd en bieden hulp aan. Er zijn 14.000 beveiligingsambtenaren ingezet om de orde te handhaven. De Verenigde Naties en haar partners zullen vandaag een beroep doen om de ongeveer 350.000 mensen in nood te helpen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May