Finabank boekt winst maar schetst somber beeld
22 Apr 2016, 02:29
foto


Finabank NV ziet de toekomst somber tegemoet. De macro-economische vooruitzichten zijn bijzonder moeilijk voor 2016, schrijft de instelling in een persbericht. De opwaartse druk op de SRD/US$-wisselkoers resulteert erin dat de koopkracht achteruitgaat, bedrijven in moeilijk vaarwater komen door afnemende omzetten, stijgende kostprijzen en operationele kosten.

Deze macro-economische omstandigheden hebben een negatieve impact op zowel de solvabiliteit, liquiditeit als het rendement van de banken. “Wij benadrukken dat de gemeenschap alsook banken, behoefte hebben aan transparantie en good governance om de sombere vooruitzichten te kunnen doorstaan.”

De Finabank NV heeft een goed jaar achter de rug, waarbij het bedrijfsresultaat na belastingen is gestegen met 40% tot SRD 10,8 miljoen. De totale opbrengsten van de bank bedragen SRD 47,1 miljoen, dat is 26,6% hogere dan in 2014. De goede resultaten zijn volgens de bank het gevolg van een verhoging van gelden die klanten aan de instelling hebben toevertrouwd, van SRD 431 miljoen naar SRD 542,1 miljoen.

Kredieten aan cliënten zijn vorig boekjaar gestegen met 17% tot SRD 366,1 miljoen. De totaalbalans van de Finabank NV is met 26% gestegen tot SRD 700,9 miljoen.
Het succesjaar heeft er toe geleid dat de bank voor de eerste keer dividend heeft uitgekeerd aan haar aandeelhouders. In totaal is 25% van de nettowinst – SRD 2,7 miljoen – uitgekeerd. De uitkering komt een jaar eerder dan is opgenomen in het strategisch plan van de instelling.

“De bank is solide en heeft één van de hoogste solvabiliteitsratio’s van 18% in de sector alsook een uitstekende liquiditeitspositie van 70%,” schrijft de bank. De instelling wordt geleid door president-directeur Eblein G. Frangie, commercieel-directeur A.Giesberts en financieel-en operationeel directeur C. Valk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May