Tijdens vaccinatieweek prikken tegen mazelen en bof
22 Apr 2016, 07:26
foto


Het startsein voor de 14e vaccinatieweek wordt vandaag op de poli Brownsweg te Brokopondo gegeven. De Vaccinatie Week in de Amerika’s (VWA) is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis waar alle PAHO-lidlanden, waaronder ook Suriname, aan mee doen. Van 25-29 april zal een mazelen vaccinatiecampagne gehouden worden en mogen alle kinderen tussen 12 maanden en 5 jaar zich elke dag aanmelden bij de poliklinieken van de RGD en de Medische Zending om zich te laten vaccineren met het BMR vaccin (Bof/Mazelen/Rode Hond).

Tijdens de vaccinatieweek worden activiteiten uitgevoerd die erop gericht zijn om de vaccinatiedekking te verhogen. Vanaf de start van de eerste Vaccinatieweek in 2003 zijn er meer dan 580 miljoen mensen gevaccineerd tegen verschillende ziekten, meldt het Bureau Openbare gezondheidszorg (BOG). De vaccinatieweek is een gelegenheid om de successen van het vaccinatieprogramma te vieren. Eén daarvan is de uitroeiing van het poliovirus in Suriname. Mede door het vaccinatie programma zijn er al langer dan 35 jaar geen nieuwe gevallen van polio meer in Suriname. Doordat wij onze kinderen blijven vaccineren dragen wij ook bij aan het internationaal initiatief om polio wereldwijd uit te roeien, zegt het BOG.

Vaccinaties zorgen ervoor dat men een bepaalde ziekte niet meer kan oplopen. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe minder de kans op uitbraken tegen ziekten en hoe beter beschermd de samenleving is. Het vaccinatieprogramma in Suriname is vooral gericht op de bescherming van het jonge kind, maar er zijn vaccinaties die speciaal bestemd zijn voor volwassenen. Een daarvan is de griepvaccinatie, die elk jaar beschikbaar wordt gemaakt voor personen boven de 60 jaar en personen die leiden aan chronische ziekten, zoals suikerziekte en hoge bloeddruk. Door uitbreiding van het vaccinatieprogramma kunnen steeds meer ziekten voorkomen worden.

De slogan ‘Wan Spoiti No Sari’, geeft aan dat men meerdere keren gevaccineerd moet worden om levenslange bescherming tegen een ziekte op te bouwen. Een van de ziekten waarvoor meer dan één prikje gegeven moet worden, is mazelen. Dit is een ziekte die al enige tijd niet meer voorkomt in Suriname. Echter hebben voorbeelden uit andere landen zoals Brazilië en de Verenigde Staten laten zien, dat we toch moeten blijven vaccineren om onze kinderen te beschermen tegen besmetting met deze ziekte van buitenaf, zegt het BOG.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May