Doekhie wil maatregelen tegen politie-inspecteur
21 Apr 2016, 04:24
foto
Assembleelid Rashied Doekhie


Assembleelid Rashied Doekhie (NDP) is niet te spreken over de behandeling die de ondernemer Toelsienarain Sookha heeft gekregen van een politie-inspecteur van bureau Rijsdijk. "Hij heeft Sookha, die mijn beste vriend is, aangehouden, terwijl hij met alle documenten naar het bureau is gegaan om aan te tonen dat hij een concessie heeft om zand af te graven," zegt Doekhie aan Starnieuws. Hij beschuldigt de politiefunctionaris dat hij om geld onder de tafel vroeg. Toen hij dat niet heeft gekregen, is hij overgegaan tot de aanhouding.

Doekhie heeft deze kwestie besproken met de minister van Justitie en Politie, de korpschef, de minister van Natuurlijke Hulpbronnen en diverse andere toppers. Hij is van plan om de procureur-generaal ook een brief te schrijven. Het Assembleelid vindt dat het Openbaar Ministerie ook moet toetsen of de politie de juiste toedracht van zaken geeft, voordat het besluit wordt genomen om iemand in verzekering te stellen.

Politie versie
De politie van Rijsdijk heeft op zondag 17 april een eigenaar en vier bemanningsleden van een ponton aangehouden. Na een telefonische melding dat twee pontons op de Suriname rivier ter hoogte van Carolina bezig waren zand op te graven, deden de wetsdienaren de plek aan, meldde de afdeling Public Relations van de politie, woensdagmiddag.

Uit het onderzoek is gebleken dat de bemanningsleden niet over de vereiste mijnbouwvergunning beschikken. Zij verklaarden dat de vergunning bij de eigenaar moet zijn. De twee pontons, de graafmachine en het zand dat reeds was opgegraven, zijn in beslag genomen. De vier bemanningsleden zijn overgebracht naar het politiebureau en werd de eigenaar ook ontboden. Uit onderzoek bleek dat de eigenaar een beschikking heeft waarop duidelijk is opgenomen dat hij opgravingen mag doen binnen zijn concessie, echter zijn de medewerkers uitgeweken naar een gebied buiten de concessie. Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie zijn de twee kapiteins Hendrik S. en Henry G. en de eigenaar T.S. na verhoor, in verzekering gesteld. De twee andere bemanningsleden zijn na verhoor heengezonden."

Onzin
Doekhie zegt dat de politie vaak verkeerde informatie geeft. "Toen dit bericht gestuurd werd naar de media, waren de mensen allang thuis. De zaak is als economisch delict afgehandeld. Wij hebben SRD 62.000 betaald, omdat de ondernemer als een hond werd behandeld door de politie. Hij werd opgesloten tussen criminelen alsof hij een moord heeft begaan. Zijn spullen waren binnen een half uur gestolen op het politiebureau. Uit humanitaire overwegingen hebben wij besloten 's morgens vroeg het geld te betalen. Om zeven uur is het bedrag gestort bij de Centrale Bank van Suriname, maar uit rancune is mijn vriend pas 's avonds vrijgelaten. Als hij de 'tyuku' aan de inspecteur had betaald, was hij nooit aangehouden," stelt Doekhie.

Hij legt uit dat niemand precies weet waar de coördinaten zijn van een concessie in de rivier. In de middag waren de twee pontons bezig met het graven van zand. De vaartuigen waren iets buiten het concessiegebied, maar dat komt vaak voor, omdat er geen afbakeningen zijn. De concessiehouder naast heeft geen aangifte gedaan, want er zijn onderlinge afspraken, zegt Doekhie. De ondernemer heeft zijn vergunning en was op klaarlichte dag bezig. Het Assembleelid vindt dat de inspecteur misbruik heeft gemaakt van zijn macht. De eigenaar was niet ter plekke. Hij gaat om te bewijzen dat hij concessiehouder is en wordt gearresteerd op het politiebureau. "Deze zaak zal ik niet zo laten. Er moet paal en perk worden gesteld. Teveel burgers worden onheus behandeld door de politie. Deze zaak moet grondig worden uitgezocht en er dient opgetreden te worden tegen de inspecteur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May