Ravaksur: Regering geeft verkeerde voorstelling van zaken
20 Apr 2016, 00:42
foto
Vakbondsleider Robby Berenstein, coördinator Ravaksur, op een persconferentie dinsdag. (Foto: René Gompers)


De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) vindt dat er een verkeerde voorstelling van zaken is gegeven door de regering over de besprekingen die gevoerd zijn. Er is niet gesproken met de regering over het aanpassingsprogramma, want dat is nog niet gepresenteerd. Ruim twee jaar geleden zijn er reeds voorstellen gedaan over verlichtende maatregelen voor werknemers. Een deel hiervan is nu geconcretiseerd, zei coördinator Robby Berenstein op een persconferentie dinsdag.


Ravaksur stoort zich er ook aan dat gedaan wordt alsof de regering bepaalde besluiten heeft genomen, terwijl al zolang onderhandeld wordt over deze zaken. Overeengekomen is met de regering dat de heffingskorting op de belasting van SRD 50 naar SRD 125 gaat. Dit is een voorlopige maatregel tot de belastingschijven zijn herzien. De vrijgestelde bedragen op betalen van belasting voor vakantiegeld en bonussen zijn van SRD 3000 getrokken naar SRD 4000. De belasting op kinderbijslag is van SRD 35 naar SRD 50 opgetrokken.

De regering wil de belastingschijven pas bij de invoering van de belasting toegevoegde waarde (btw) in januari 2018 invoeren. Ravaksur vindt dat te lang. Er is al jaren sprake van invoering van btw, waardoor bij de aanschaf van goederen en diensten ook belasting wordt betaald. Nu is volgens Berenstein afgesproken dat vertegenwoordigers van de vakbeweging en de Belastingdienst zich samen zullen buigen over verruimen van de belastingschijven.

Ravaksur heeft ook een onderhoud gehad met vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Berenstein merkt op dat IMF nog steeds hetzelfde recept gebruikt. Alleen wordt aan de regeringen gevraagd om het programma op basis van bepaalde voorwaarden te schrijven. Ook wordt overleg met de sociale partners aanbevolen. Berenstein haalt aan dat in alle landen waar een IMF-receptuur wordt uitgevoerd, er sociale onrust is gekomen. De vakbondsleider stelt dat de nieuwe voorstellen voor verhoging van de stroomtarieven niet alleen voorgelegd moeten worden aan de sociale partners, maar er moet overeenstemming worden bereikt. Ravaksur heeft onomwonden gesteld dat een verdere verhoging niet te dragen is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May