Japan: Zoektocht vermisten gaat door
19 Apr 2016, 16:15
foto
De zoektocht naar vermisten in het Japanse Kumamoto gaat door. (Foto's: Reuters)


Overlevenden van een reeks aardbevingen in Japan worstelen met tekorten aan voedsel en water. Het dodental is gestegen tot 44, terwijl reddingswerkers graven door de modder en het puin op zoek naar vermisten. De hoop om overlevenden te vinden is vervaagd. Vanmorgen is weer een beving geweest met een kracht van 5.1.
Na de zware beving van zaterdag zijn er een aantal kleinere bevingen geweest.
Japanse aandelen zijn maandag gekelderd. Fabrikant Sony Corp zegt dat zijn complex in Kumamoto na de aardbeving is gesloten. Het complex fabriceert voornamelijk onderdelen voor digitale camera’s. Vanuit de beschadigde luchthaven in het zuidwestelijk gebied van Kumamoto zijn vluchten hervat. De luchthaven heeft de ergste schade geleden, terwijl naschokken de regio blijven teisteren. Overlevenden hebben weer een nacht ineengedoken in auto’s en evacuatie-centra doorgebracht. Ze zijn bang terug te keren naar hun beschadigde huizen.

“Het is heel moeilijk," vertelt een vrouw aan TV Asahi. Aan haar zijde slaapt haar twee maanden oude baby in dekens op de vloer. "Er is geen melk en we hebben alleen de luiers meegebracht. Zodra ze op zijn, is er niets."

Ongeveer 30.000 reddingswerkers graven door modder en versplinterde huizen. Japanse media melden dat ze vandaag –vier dagen na één van de ergste aardbeving - een vermiste uit het puin hebben gehaald. Die persoon vertoonde geen teken van leven. Er worden nog acht mensen vermist en zijn er meer dan 1.000 gewonden.
Meer dan 94.000 mensen zitten nog in opvangcentra, afgesloten van de wereld door de vernielde wegen. Televisiebeelden toonden hulpgoederen die worden gelost vanuit vliegtuigen op de belangrijkste luchthaven en de water diensten worden geleidelijk hersteld.

"Deze bevingen hebben enorme schade aangericht. De politie, brandweer en het militair personeel stellen alles in het werk om de dingen te herstellen," zei het hoofd van het kabinet, Yoshihide Suga op een persconferentie. Hij heeft gewaarschuwd voor verdere naschokken.

Een aardbeving met een kracht van 5.8 heeft het gebied maandag laat getroffen. Het zuidwestelijk eiland Kyushu is donderdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.4, gevolgd door één met een kracht van 7.3 zaterdag dicht bij de stad Kumamoto. Sinds donderdag zijn er meer dan 600 bevingen geweest in en rondom Kyushu. Meer dan 87 van die bevingen hadden volgens de Japanse autoriteiten een kracht van ten minste 4, sterk genoeg om gebouwen te schudden. De regio Kumamoto is een belangrijke productie-hub en de thuisbasis van de enige operationele kerncentrale in Japan, die veilig is verklaard.

Vijf jaar geleden, in maart 2011, heeft een aardbeving met een kracht van 9 in het noorden van Japan een tsunami veroorzaakt. Het gevolg was de ergste nucleaire crisis sinds Tsjernobyl in 1986. Bijna 20.000 mensen zijn omgekomen bij de tsunami in 2011.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May