Ecuador: Hoop naar overlevenden slinkt
19 Apr 2016, 10:18
foto
Er is zwaar materieel ingezet om te zoeken naar overlevenden en lichamen in het puin in Ecuador. (Foto's: Reuters)


Drie dagen na de zware aardbeving wordt Ecuador geconfronteerd met de grimmige realiteit dat hij meer lichamen zal bergen dan overlevenden zal vinden tijdens de reddingswerkzaamheden. Tot nog toe zijn meer dan 400 lichamen geborgen.

Er wordt gebeden voor wonderen, wanhopige familieleden smeken reddingsteams hun vermiste dierbaren te vinden in het puin van de ingestorte huizen, hotels en winkels in de zwaarst getroffen kustregio van de Stille Oceaan.

In Pedernales, een verwoeste rustieke badplaats, verzamelden menigten zich achter de afbakening van de gele linten om te kijken hoe brandweerlieden en politieagenten in de nacht in het puin bezig waren met speuren. Het voetbalstadion van de stad is getransformeerd tot een geïmproviseerde opvanghuis en lijkenhuis.

"Mijn broer! Alsjeblieft!" schreeuwt de zeventienjarige Manuel. Hij gooit zijn armen omhoog naar de hemel aan de voorkant van een kleine winkel op de hoek, waar zijn jongere broer had gewerkt toen de aardbeving zich zaterdagavond voordeed. Wanneer een toeschouwer zegt dat het bergen van zijn lichaam hem op zijn minst het comfort van het begraven van zijn broer zou geven, schreeuwt Manuel: "Zeg dat niet!"

Maar voor Manuel en honderden andere angstige Ecuadoranen die familieleden missen, begint de tijd te dringen. Vanaf vandaag zijn de reddingsinspanningen meer een zoektocht naar lichamen geworden, zegt de minister van Binnenlandse Zaken, Jose Serrano, aan Reuters. Het dodental is gestegen tot 413, maar het zal naar verwachting stijgen.

De beving heeft ten minste 2.600 mensen verwond, meer dan 1.500 gebouwen beschadigd, terwijl zo’n 18.000 mensen de nacht moeten doorbrengen in de noodopvang, stelt de regering. Een duidelijk zwaar geëmotioneerde president Rafael Correa die maandag het rampgebied heeft bezocht, zegt dat de herbouw miljarden dollars zal kosten en een enorme economische druk legt op het land. Ecuador is lid van de Organisatie van Olie Producerende landen en telt 16 miljoen inwoners.

In veel afgelegen dorpen en steden die zijn getroffen door de aardbeving, worstelen overlevenden zonder water, stroom, of transport. Reddingsoperaties worden voortgezet, maar de ziekelijke, weeïge stank van de dood is een voorbode op wat ze waarschijnlijk het meest zullen vinden.

"Er zijn lichamen geplet in het puin en afgaand op de geur is het duidelijk dat ze dood zijn," zegt legerkapitein Marco Borja in het klein toeristisch dorpje Canoa. "Vandaag hebben we tussen zeven en acht lichamen geborgen."

Bijna 400 reddingswerkers van verschillende Latijns-Amerikaanse buren zijn overgevlogen naar Ecuador, samen met 83 specialisten van Zwitserland en Spanje, om de reddingswerkzaamheden vlotter te laten verlopen. De Verenigde Staten zal een team van rampenexperts sturen, terwijl Cuba een team van artsen stuurt.

Om de kosten van de hulpdiensten te financieren, is een lening van zo’n US$ 600 miljoen van multilaterale geldschieters onmiddellijk geactiveerd, zegt de regering. Ecuador heeft maandag laat ook aangekondigd dat hij een kredietlijn van US$ 2 miljard heeft getekend met de Chinese Ontwikkelingsbank om openbare investeringen te financieren. China is de grootste financier van Ecuador sinds 2009. Voor de aardbeving was er onderhandeld over de lening.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May