Strategisch denken en economische ontwikkeling
20 Apr 2016, 02:28
foto


Er wordt de laatste tijden veel geklaagd, met reden omklemd, over de devaluatie van de SRD. Echter moeten wij ook eerlijk naar elkaar toe zijn dat er nooit een denkwijze is gehanteerd vanuit de keten. Daarmee wordt bedoeld vanaf grondstofwinning tot en met recycling tot een secundaire grondstof.

In ons afval zijn namelijk veel als 'afval' gehanteerde grondstoffen te vinden. Denk aan papier, plastic, hout, etc. Wij gaan te snel uit van bijvoorbeeld bij hout, kappen van bomen, wat eigenlijk gezien de klimaatverandering geld kan opbrengen als wij niet kappen of beperkt kappen. Bauxiet is nu afgelopen, winning van goud op een zeer onvriendelijke wijze, nevenproducten als steenachtig materiaal en zand worden niet gezien als inkomstenbronnen. Men richt zich teveel op het snel geld verdienen op een zeer makkelijke werkwijze en vaak ook op een milieuschadelijke werkwijze. Maar er kan ook geld verdient worden door nieuwe technologieën toe te passen. Daardoor worden wij minder afhankelijk van valuta en/of de wereldmarktprijzen.

Dat wij nooit hebben geleerd om vanuit de keten een strategie te ontwikkelen, komt door de gemakzucht hoe wij omgaan met onze grondstoffen. Men ziet heel snel de waarde van een product/grondstof, maar denkt niet verder na wat te doen met de neven producten/stoffen. Zo is bekend dat bij het winnen van bauxiet, kaolien vrijkomt. Dit neven product/stof bij de bauxietwinning is eigenlijk een belangrijk grondstof voor porselein. Het ledigen van onze septictank (volgens zeer gedateerde afscheidingssysteem) vindt plaats in open wateren. Maar eigenlijk kan via vergisting energie worden opgewekt en het droge stof als mest worden gebruikt. Let op energie zal een steeds belangrijkere plaats innemen in onze economie. Olie, gas, windmolens zijn geen duurzame oplossingen. Zonne-energie, bio-vergisting daarentegen zijn wel duurzame energiebronnen. Het idee om windmolens op te zetten, kan men dus vergeten.
Rijsthalmen en kaft wordt verbrandt, maar eigenlijk kan dit ook als grondstof worden gebruikt.

Het is dus een zaak om nu mede gezien de economische neerval en de schaarste op de wereldmarkt, te gaan denken vanuit de keten. Eigenlijk is dit een vorm van strategisch denken, wat ten goede komt van de economie.

Robbie Mohansingh
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May