Clusterplan voor aanpak gezondheidsproblemen uitgezet
19 Apr 2016, 22:42
foto
Bij de presentatie van het intersectoraal plan voor aanpak gezondheidsproblemen.


Een cluster van negen multi-stakeholder groepen heeft een intersectoraal beleid geformuleerd dat de Surinaamse overheid in staat moet stellen om als eerste overheid ter wereld gezamenlijk met stakeholders, de grondoorzaken van de 15 meest zwaarwegende ziektes aan te pakken. De methode wordt gesteund door de gehele internationale gemeenschap in Suriname, inclusief de VN en het inter-Amerikaanse systeem, met de PAHO als focal point.

Het plan is vorige week tijdens de vergadering van de departementsdirecteuren uitgezet. Het gaat om een geïntegreerde werking van de Health in All Policies (HiAP) benadering. Vorig jaar had de regering met technische steun van de PAHO, een ‘Quick Assessment of Health Inequities’ uitgevoerd. Toen bleek dat de ziektelast in Suriname enorm is. Per jaar kunnen meer dan vierduizend Surinamers vroegtijdig wegens ziekte niet meer normaal functioneren. Dit gaat gepaard met veel persoonlijk leed en hoge medische kosten. Voor Suriname zijn de grootste risicofactoren vooral een ongezond dieet en gebrek aan lichaamsbeweging.

In een workshop op dinsdag 12 april zijn zes beleidsvoorstellen verkozen voor nadere uitwerking en uitvoering. De directeuren hebben hierna vergaderd om de tot nu toe behaalde resultaten van de Surinaamse HiAP cyclus te bespreken. Tijdens dit overleg, waar alle ministeries waren vertegenwoordigd, zijn er afspraken gemaakt over de vervolgstappen.

Tot augustus zal binnen de regering over de uitvoering van de verkozen beleidsvoorstellen worden onderhandeld. De werkgroepen zullen meer beleidsvoorstellen uitwerken, waarvan in de volgende workshop op 10 augustus 2016 nog eens zes verkozen zullen worden om naar de onderhandelings- en implementatiefase over te gaan, zegt de voorlichting van VoGez / BiZa met ondersteuning van PAHO.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May