Drugsverdachten voorlopig in vrijheid gesteld
19 Apr 2016, 08:27
foto


Anandkoemar B. en zijn werknemer Dhiradj N. staan terecht in een drugszaak. Beiden zouden deelgenomen hebben aan een criminele organisatie om cocaïne uit te voeren in mei 2013. Ook zou de werkgever in het bezit zijn geweest van illegale vuurwapen en munitie. In deze zaak is er door de rechter-commissaris tal van mensen verhoord. Alle getuigen zijn teruggekomen op hun verklaringen, waardoor er onvoldoende bewijsmiddelen zijn. Rechter Ingrid Lachitjaran heeft de voorlopige hechtenis van beide verdachten opgeschort.

De verdachten worden bijgestaan door de raadslieden Irvin Kanhai, Benito Pick en Raoul Lobo. Officier van justitie, Nirmala Maikoe, voerde aan dat zij het ‘vreemd’ vindt dat alle mensen die belastende verklaringen afgelegd hadden in deze zaak, zich teruggetrokken hebben of terug zijn gekomen op hun verklaringen. Merkwaardig was dat de verklaringen van de verschillende personen wel een gelijksoortige strekking hadden. Zij zag ervan af om de verdachten te horen, omdat zij wist dat ze geen andere verklaringen zouden afleggen. Beiden gaven te kennen dat zij onschuldig vastzitten.

Maikoe vroeg om uitstel en merkte op dat er gewerkt zal worden aan bewijsconstructie bij het presenteren van de strafeis. Kanhai voerde aan dat er niet is voldaan aan bewijs minima en dat bewijs niet afhankelijk is van de zienswijze. Hij merkte op dat het O.M. niet ontvankelijk verklaard moet worden en dat er vrijspraak moet komen in deze zaak. De raadslieden deden het verzoek om hun cliënten voorlopig in vrijheid te stellen. Kantonrechter Lachitjaran wees het verzoek toe, maar voerde aan dat de ernstige bezwaren nog steeds overeind staan.

De verdachten zijn sedert juli 2015 ingesloten. Ook voerden de advocaten aan dat er geen bezwarende verklaringen in het dossier zijn tegen de cliënten. De raadslieden Pick en Lobo die Dhiradj N. bijstaan, voerden aan dat er nauwelijks bezwarende verklaringen tegen hun cliënt in het dossier zijn opgenomen. Een getuige zou verklaard hebben dat een ‘dikke Hindostaanse man” de koffer met drugs had. Bij confrontatie met de verdachte zei de getuige hem niet te kennen. Lobo voerde aan dat er zeker 100.000 dikke mannen in Suriname rondlopen en dat het niet perse zijn cliënt hoeft te zijn. Pick merkte op dat er veel getuigen gehoord zijn door de R.C., maar de verklaringen zijn niet bezwarend. Ook hij vroeg om zijn cliënt voorlopig in vrijheid te willen stellen. Op 20 juni zal deze zaak verder behandeld worden.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May