Swingend slot Sranan Gowtu Utrechts cultuurfestival
18 Apr 2016, 19:23
foto
Kenny B en Sabrina Starke tijdens het Utrechtse cultuurfesitval Tweetakt. (Foto's: Mirjam Marks)


Het Utrechtse cultuurfestival Tweetakt werd zondagavond afgesloten met een sfeervol optreden van Surinaamse topmuzikanten. Onder het label Sranan Gowtu gaven onder meer Oscar Harris, Sabrina Starke, Kenny B, Edgar Burgos, Patrick Tevreden en Ronnie Flex een enthousiast ontvangen show in de met ongeveer 700 bezoekers vrijwel uitverkochte stadsschouwburg.

Hoewel Harris na afloop verklaarde dat de rouwperiode zo langzamerhand ten einde is gekomen zong hij vol overgave de evergreen Adjosi van Max Nijman. Burgos (‘Bugru’) pakte als vanouds uit met zijn hit Wasmasjien die werd voorzien van een opzwepend intro van de percussionisten van Trafassi.

Stand-up comedian Jeffrey Spalburg trad aan als MC van het concert. Samen met Kenny B gaf hij tot slot een vertolking van de hit Paramaribo-o-o. Naar eigen zeggen had Spalburg (‘Spallie’) een zaal nog nooit zo zien exploderen: ‘Vanaf de eerste maten van de band ging het dak eraf! Anderhalf uur later eindigde iedereen dansend op het podium maar dat kan ook haast niet anders als Bugru eenmaal op stoom is gekomen. Geweldig om mee te maken hoe muziek van vroeger nog steeds zo aanstekelijk kan zijn.’

Presentatie in Suriname
Het project Sranan Gowtu over iconen uit de Surinaamse muziek wordt in juni in Suriname en op Curaçao gepresenteerd. Diederik Samwel die eind vorig jaar het gelijknamige boek publiceerde, bezoekt in de eerste helft van juni Paramaribo en Willemstad. Vooralsnog staan in de eerste week van juni twee optredens in Paramaribo gepland.

Sinds januari geeft Samwel naar aanleiding van zijn boek muzikaal omlijste presentaties waarbij hij ondersteuning krijgt van Oscar Harris, Edgar Burgos en Patrick Tevreden. Tijdens zijn tournee geeft hij zijn publiek aan de hand van achtergrondverhalen, anekdotes, archiefbeelden en filmpjes een indruk van de geschiedenis, herkomst, variatie en potentie van kawina, kaseko en kaskawi. Ook laat hij de opkomst zien van Surinaamse artiesten in Nederland.
Naast het boek heeft platenlabel Top Notch onder de titel Sranan Gowtu inmiddels elf cd’s en elpees uitgebracht van grootheden uit de Surinaamse muziekgeschiedenis. Van Kid Dynamite en de beide Woiski’s tot Papa Touwtjie, Trafassi en Aptijt en twee verzamelcd’s met grootste Surinaamse hits aller tijden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May