Olie-top Qatar eindigt zonder akkoord
18 Apr 2016, 02:33
foto
Minister Mohammad bin Saleh al-Sada van Energie van Qatar vertelde op een persconferentie dat de positie van Iran moet worden geëerbiedigd. (Foto: Reuters)


Een bijeenkomst van 's werelds grootste olie-exporteurs over bevriezing van de productie, is beëindigd zonder akkoord. Na uren van besprekingen in Qatar, heeft de Energie-minister van het land, Mohammed bin Saleh al-Sada, gezegd dat de olieproducenten "meer tijd" nodig hebben.

De meeste leden van de Organisatie van Olie-producerende landen (Opec), plus andere olie-exporteurs, waaronder Rusland, waren aanwezig bij de gesprekken. Ze wilden een akkoord dat zou voorzien in bevriezing van de productie en dat de voortdurende crisis van de olieprijzen in de afgelopen achttien maanden zou helpen bezweren.

"De algemene conclusie is dat we meer tijd nodig hebben om binnen de Opec en met niet-Opec-producenten te overleggen," stelt Saleh al-Sada. De gesprekken kwamen zondag onder druk te staan, nadat er berichten waren over oplopende spanningen tussen Iran en Saudi-Arabië. Iran heeft de bijeenkomst niet bijgewoond.

Saudi-Arabië, 's werelds grootste olie-exporteur, is alleen bereid om mee te doen met productiebevriezing als alle leden van de Opec dat ook doen, met inbegrip van Iran. Maar Iran heeft aangegeven dat hij de vermeerdering van zijn olieproductie zal voortzetten zoals hij heeft gedaan sinds de economische sancties eerder dit jaar zijn opgeheven. "Aangezien we niet van plan zijn om iets te ondertekenen, en aangezien we geen deel zijn van de beslissing om de productie te bevriezen, hebben we uiteindelijk besloten dat het niet nodig was om een vertegenwoordiger te sturen", stelt de Iraanse regering.

Na de vergadering heeft de Qatarese minister Saleh al-Sada verslaggevers verteld: "We hebben uiteraard respect voor Iran’s positie... Het bevriezen kan zeker effectiever als grote producenten, zij het van leden van de Opec, zoals Iran en anderen, maar ook niet-leden van de Opec, deel zijn van de bevriezing."

De Russische olie-minister Alexander Novak zegt dat Moskou de deur niet heeft gesloten voor een wereldwijd akkoord om de productie te bevriezen. Tegen Reuters heeft Novak gezegd dat hij teleurgesteld is over het uitblijven van een besluit. Hij was naar Qatar gereisd in de verwachting om een akkoord te tekenen en niet om erover te debatteren, heeft hij zijn misnoegen geuit.

De top was geen formele Opec-gebeurtenis, hoewel de meeste leden van de organisatie waren vertegenwoordigd. De Opec heeft traag gereageerd op de scherpe daling van de olieprijzen die nog steeds minder dan de helft van de piek in juni 2014 van US$ 115 (US$ 81) per vat zijn. De prijs van olie is in de afgelopen weken gestegen, doordat handelaren de verwachting hadden dat de mogelijkheid erin zat dat een aantal belangrijke exporteurs zijn aanbod zou beperken. Ruwe Brent-olie, de internationale benchmark, is vorige week gestegen tot ongeveer US$ 43 per vat, nadat het eerder dit jaar zelfs US$ 27 per vat bereikte.

Leden van de Opec hebben gewerkt aan het akkoord, omdat Saudi-Arabië, Rusland, Qatar en Venezuela in februari waren overeengekomen om de productie te bevriezen als andere landen zouden meedoen. De volgende geplande Opec-bijeenkomst is in juni. In de organisatie zitten Algerije, Angola, Ecuador, Indonesië, Iran, Irak, Kuweit, Libië, Nigeria, Qatar, Saudi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Venezuela. Qatar is de huidige voorzitter van de Opec.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May