Santokhi: VHP geen voorstander van IMF
17 Apr 2016, 06:03
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi


VHP-voorzitter Chan Santokhi vindt dat naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaan, de laatste optie was die de regering had. Geen enkele financier vertrouwt de regering, zegt de politicus om een reactie gevraagd aan Starnieuws. "De regering heeft het vertrouwen van de nationale en internationale gemeenschap allang verloren, waardoor niemand geld wil lenen aan de overheid," stelt Santokhi. De VHP is geen voorstander van in zee gaan met IMF.

"De regering heeft de afgelopen periode bewust een verspillend en corruptief beleid gevoerd middels grote onverantwoorde uitgaven, waardoor zij het land in een crisis heeft gebracht. Ondanks de dalende prijzen van olie en goud op de internationale markt, is men doorgegaan met dit vernietigende beleid. Daarom stelde ik vrijdag in het parlement dat de president eerst de juiste diagnose moest vaststellen van de crisis, om dan hierop goede maatregelen los te laten," benadrukt Santokhi. Hij haalt aan dat volgens de president het IMF met alle groeperingen in het land heeft gesproken. "Er is nimmer met de VHP of de oppositie gesproken".

Meer oorzaken
De president komt volgens de VHP-voorzitter op slechts twee oorzaken van de crisis. Deze zijn de dalende olie- en goudprijs op de internationale markt. "En wij zeggen de oorzaken liggen elders en anders namelijk: 1. Slecht bestuur 2. Slecht beleid, 3. Verspilling en corruptie, 4. Geen spaarfonds, 5. Dalende inkomsten uit olie en goud. Pas als je deze oorzaken erkent, kan je de problemen duurzaam oplossen. Bovendien komt nu ook bij het afgenomen vertrouwen in de regering."

Santokhi vindt dat de regering een valse start maakt met het IMF, omdat slechts de dalende inkomsten van de olie- en goudprijs (punt 5) als oorzaak van de crisis worden erkend. "Zonder aanpak van de oorzaken genoemd in de punten 1-4, zal geen enkele crisisaanpak lukken. Ook zal je het vertrouwen nu moeten herstellen.
Elke lening van IMF of via IMF en de bestemming ervan, zullen door de oorzaken genoemd in de punten 1-4, verkeerd uitpakken."

Andere oplossing
De regering heeft ruim 3 miljard extra aan inkomsten gehad in vier jaren tijd, die volgens Santokhi door de oorzaken 1-4, verdampt zijn. "Dus IMF was echt niet nodig. Nu de regering toch in zee gaat met het IMF, hoop ik dat in het crisisplan van Suriname de eerder genoemde oorzaken wel genoemd en aangepakt zullen worden, anders is het water naar zee dragen. Wij van de oppositie zullen hierop scherp letten bij het bestuderen van het plan. Wij zijn geen voorstander van het IMF, omdat Surinaamse deskundigen samen met diaspora deskundigen de crisis wel anders en beter aangepakt zouden hebben". Santokhi haalt hierbij de resultaten aan van het Financieel Economisch Platform (FEP).

"De regering kiest voor de meest eenvoudige weg met de ergste pijn, namelijk zwaar lenen en belastingverhoging ten koste van de leefbaarheid van het volk, waardoor de armoede zal toenemen en de middenklasse kapot gemaakt zal worden. Niet duidelijk is hoe de leningen terugbetaald zullen worden? Wat de voorwaarden zijn? Wat de rente zal zijn? Wat de zekerheden/garanties zijn, die gegeven zijn aan IMF; ook de lening van de Oppenheimer Group is in een waas van geheimzinnigheid, waarvan de bestemming niet duidelijk is. De president verwijst naar de minister van Financiën hierover. Het parlement heeft nimmer een leningsdocument gezien. Omdat de oorzaken niet aangepakt zijn en ook niet aangepakt worden, krijgt men in de samenleving het gevoel dat de geleende gelden en de straks verkregen extra inkomsten uit de verhoogde belastingen, weer zullen verdampen," meent Santokhi.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May