Surinamers nippen Argentijnse Malbec tijdens ‘druif’ dag
16 Apr 2016, 20:37
foto
‘Malbec Wereld Dag’ voor derde keer in Suriname herdacht met wijnkennisoverdracht en Tango dans. (Foto: Ranu Abhelakh)


De studenten kijken elkaar aan. De moedigste onder hen stappen naar voren. De één pakt het op bij de steel, de andere houdt de kelk. Ze ruiken eraan en nippen heel voorzichtig. En zo maken zij voor het eerst kennis met de Argentijnse Malbec. Een rode druif verwerkt tot wijnen, die zijn eigen dag kent ‘Malbec Wereld Dag’.

Deze Argentijnse ‘druif dag’ uitgeroepen in 2011, wordt jaarlijks op 17 april herdacht. In Paramaribo vierde de Argentijnse ambassade ‘Malbec Wereld Dag’ al op vrijdag. “We proberen steeds de Argentijnse cultuur en gewoontes dichter bij de Surinamers te brengen. Wijn drinken, ongeacht de gelegenheid, is nou net typisch voor ons,” licht ambassadeur Alicia Beatriz de Hoz de viering toe. Aan de jaarlijkse viering –nu voor de derde keer- wordt steeds educatie over de Malbec druif en de verschillende wijnsoorten gekoppeld. De speciale gasten waren dan ook studenten die een link hebben met de horecasector. “Als deze jongeren in de Food & Beverage (F&B) sector zullen werken, moeten ze instaat zijn een goede wijn te kunnen aanbevelen en uitleggen.” De Hoz die vaker de Surinaamse horeca sector bezoekt, ervaart de wijnkennis bij het bedienend personeel als matig, “men kent de naam, de prijs en soms het land waar die vandaan komt”. Reden genoeg om de schoolgaanden en hun docenten in de sector kennis te laten maken met de Malbec-lijn.

In de achtertuin van de ambassade is The Wine Shop opgesteld met een tafel en vier soorten Malbec van drie wijnhuizen. “Trivento Sweet Malbec, de meeste verkochte wijn onder de Surinamers. Deze is precies op de Surinaamse smaak: zoet,” begint Shama Boedhoe, sales en marketing director de uitleg. Op de label van een fles is al veel informatie af te lezen zoals druifsoort, regio, oogstjaar, smaak en alcohol percentage. Na de uitleg worden de glazen ingeschonken en begint het wijnproeven met kleine teugen. . De studenten proberen de wijnen uit: fronsende gezichten, opgetrokken wenkbrauwen, goed en afkeurende geluiden. Voor sommige smaakt het naar meer.

“Een mooie leerrijke ervaring”, vindt Angela Goodeh, docent huishoudkunde van het A.L. Waaldijkcollege. Zij heeft haar scholieren ‘Facilitaire dienstverlening’, een beetje voorbereid hoe en wijn te drinken: nippen en geen grote slokken nemen. Op school wordt er marginaal aandacht besteed aan wijnkennis, zegt Goodeh. Zij is daarom blij met het initiatief van de ambassade om de leerlingen op een andere manier te onderwijzen in wijnsoorten. F&B docent Sharalee Schalkwijk, staat er met de studenten MBO Toerisme, van de Stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SSHTTC). In hun volgend blok, in mei krijgen zij het vak F&B. “Het is hun eerste leerjaar en zij krijgen dan eerst theorie. Deze gelegenheid is een prachtige oriëntatie voor hen, waar we tijdens de les naar kunnen refereren.”

Voorafgaand aan het wijnproeven, vertelde Charge ‘d Affaires Ignacio Rossi Sammartino de studenten over Argentinië. Het land van ‘Che’ Guevara, Paus Francis, Evita Perron, Diego Maradona en Leonel Messi. Hij hield hen voor dat achter elke fles wijn een stukje geschiedenis schuilt. Op het Zuid-Amerikaans continent heeft Argentinië zelf buurland Chili ingehaald als wijnproducent, “onze wijnindustrie is vijfde grootste in de wereld.” In meer dan 70 landen wordt ‘Malbec Wereld Dag’ van het jaar gevierd. Er wordt stil gestaan om te gedenken dat op 17 april 1853 de Argentijnse president het zijn missie maakte om de wijnbouw in zijn land als economische industrie te ontwikkelen. Een Franse landbouwdeskundige kreeg de opdracht varianten van Franse druifsoorten, waaronder de Malbec te planten. Malbec deed het kwalitatief beter in de velden van Argentinië en groeide zo uit tot een Argentijnse trotst. De viering op de ambassade werd afgesloten met nog een Argentijns pronkstuk, een Tango dansopvoering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May