Tweede zware aardbeving treft Japan
16 Apr 2016, 11:16
foto
Reddingswerkers zoeken naar overlevenden in de ingestorte huizen. (Foto's: Reuters)


Japanse reddingswerkers graven door het puin van gebouwen en modder in een poging overlevenden te vinden nadat een tweede krachtige aardbeving het gebied heeft geraakt. De tweede beving met een kracht van 7.3 vanmorgen vroeg heeft het aantal doden gebracht op 26. Meer dan duizend anderen zijn gewond.

De ondiepe aardbeving heeft het zuidelijk gebied Kumamoto van het eiland Kyushu in de vroege uurtjes getroffen. De mensen zijn hun bedden ontvlucht en de donkere straten opgegaan. De tweede beving komt na de aardbeving van donderdag met een kracht van 6.4, waarbij negen mensen werden gedood. Er is regen en kou voorspeld voor de nacht, wat de extra druk legt op de reddingswerkers.

Televisiebeelden toonden branden, stroomuitval, ingestorte bruggen, een afgebroken weg hangend over een ravijn en gapende gaten in de aarde. Bewoners in de buurt van een dam zijn geadviseerd het gebied te verlaten, uit vrees voor landverschuivingen. Volgens de regering zijn ongeveer 190 mensen ernstig gewond.

Veel angstige mensen gewikkeld in dekens zaten buiten hun huizen, terwijl anderen kampeerden in rijstvelden in landelijke gebieden rond de grote steden. Ongeveer 422.000 huishoudens zitten zonder water en zo’n 100.000 zonder elektriciteit, zegt de regering. Hulptroepen zijn tenten aan het opzetten voor evacués en brengen vrachtwagens water naar het gebied.

Zware regen en wind zijn voorspeld, waarbij de temperatuur naar verwachting gedurende de nacht zal dalen tot 13 graden Celsius. Brandweerlieden hebben dekzeilen uitgedeeld aan de bewoners, zodat ze beschadigde daken konden afdekken. In de stad Mashiki, die het dichtst bij het epicentrum ligt, zijn legertroepen voedsel en water aan het distribueren.

“Het is een race tegen de klok,” zegt premier Shinzo Abe. “De wind zal in kracht toenemen, terwijl de regen heviger wordt. Reddingsoperaties in de nacht zullen uiterst moeilijk zijn….”

Japan zit op het seismisch actieve "ring van vuur" rond de Stille Oceaan en heeft strenge bouwvoorschriften waarbij de structuren beter bestand zijn tegen aardbevingen. In maart 2011 werd het noorden van Tokyo getroffen door een aardbeving met een kracht van 9 die een enorme tsunami tot gevolg had. Ook de kerncentrale in Fukushima raakte zwaar beschadigd waardoor water, voedsel en lucht in een straal van bijna twee kilometer verontreinigd raakten. Bijna 20.000 mensen werden gedood in de tsunami.

Het epicentrum van de beving vanmorgen was in de buurt van de stad Kumamoto en heeft zich op een ondiepe diepte van 10 km voorgedaan, zegt het Amerikaans Geofysisch Instituut. Hoe ondieper een aardbeving, hoe groter de kans dat de schade groot is.

De tsunami waarschuwing na de beving is korte tijd later opgeheven. En volgens een hooggeplaatste regeringsfunctionaris zijn er geen onregelmatigheden gemeld op drie kerncentrales in het gebied.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May