Aanhang 'Wij Zijn Moe' neemt toe
16 Apr 2016, 06:37
foto
De actiegroep 'We Zijn Moe' heeft ruim honderd mensen op de been gebracht vrijdag. (Foto's: René Gompers)


“Weg met Bouta!” wordt er in koor geroepen. “We zijn moe!” klinkt het aan de andere kant van de straat. Een truck met grote speakers meldt zich aan, maar dempt het gefluit en getoeter van de protesterenden niet. De aanhang van actiegroep ‘We Zijn Moe’, die aanvankelijk met twee personen is begonnen, is gestaag aan het groeien. Ruim honderd personen zijn op vrijdagmiddag bij het Assembleegebouw gaan protesteren tegen het beleid van de regering, onder leiding van president Desi Bouterse.

Curtis Hofwijks, een van de initiatiefnemers van de actiegroep, is blij met de opkomst. “In Nickerie hadden we ook een groot ‘response’. Dit is de eerste keer in Paramaribo dat we dit meemaken,” deelt hij mee. “We zijn altijd gemotiveerd en hopen dat mensen sneller reageren maar vandaag zie ik dat het loskomt. Het geeft hoop.” Zwaaiend met bordjes staken de demonstranten toeterend, fluitend en leuzen roepend over van het Vlaggenplein naar het looppad langs het Assembleegebouw en terug. De politie heeft ervoor gezorgd dat de opstopping gering is gebleven en het verkeer kon doorstromen. Claxonnerend en of met de gele lampen knipperen toonden de automobilisten hun sympathie.

Politici worden met leuzen en illustraties flink op de korrel genomen. De actievoerders laten ook luidkeels hun gedachten over de regering horen. “Onze leefomstandigheden zijn erg verslechterd,” merkt Hofwijks op. “Het lijkt alsof je voor zomaar werkt. Dan heb je daar een regering die geen plan heeft om eruit te komen. Ze doet alleen maar suggestieve uitspraken en de speeches geven geen hoop. Je kunt geen lening nemen om een lening af te betalen. Lenen is dweilen met de kraan open, want je hebt de gestolen gelden niet terug en geen wetten die moeten voorkomen dat het weer gebeurt.”

‘We Zijn Moe’ gaat proberen samen te werken met andere actiegroepen. “Dit is geen geïsoleerde strijd, iedereen voelt het,” geeft hij aan. “We proberen in contact te komen met de andere groepen die opkomen voor hun rechten. Zij mogen ons ook benaderen. We moeten een structurele oplossing vinden voor dit probleem. Dit is allemaal terug te leiden naar de regering. Een regering die geen vertrouwen geniet, geen vertrouwen uitstraalt, geen hoop kan geven, is niet geschikt voor de taak. Ik hoop dat de president inziet dat hij de eer aan zichzelf moet houden en liever kan aftreden.” De actiegroep gaat maandagmorgen weer protesteren bij het Assembleegebouw.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May