Veroordelingen in diefstalzaak
16 Apr 2016, 08:32
foto


“Als je een bromfiets van een politieterrein kan stelen, dan heb je moed en ben je in staat om overal te stelen”, merkte kantonrechter Marie Mettendaf op. Rakeshkoemar G. en Lionel A. zagen kans om een bromfiets die in beslag genomen was door de politie, te stelen van het politieterrein in de nacht van 27 september van het afgelopen jaar. De politie zag de sporen die geleid hebben naar de woning van Lionel A. De veroordeelden werden toen aangehouden.

Lionel A. had ook zonnepanelen ter waarde van SRD 800 van een buurman gestolen. Zijn zus merkte dit op en vertelde het aan de buurman. Deze herkende de spullen positief.

Mettendaf legde Lionel A. een celstraf van vijftien maanden onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, op. Aan de medeverdachte Rakeshkoemar G., legde zij een celstraf van twaalf maanden waarvan twee voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, op. Officier van justitie, Reshmi Rathipal, had tegen R.G. een celstraf van twee jaar geëist, waarvan zes voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Tegen de medeverdachte L.A. had Rathipal een gevangenisstraf van twee jaar onder aftrek geëist.

De kantonrechter voerde aan dat het alibi van Rakeshkoemar G. niet klopte. Hij beweerde dat hij op die bewuste dag bij zijn vader in Saramacca was. De vader ontkende dit. Rakeshkoemar G. bleef erbij dat hij het feit niet gepleegd had, maar de medeverdachte vertelde dat hij samen met hem de diefstal van de bromfiets gepleegd had.

Advocaat Irvin Kanhai zei dat zijn cliënt Rakeshkoemar G. geen heerschappij over de bromfiets heeft gehad en er dus geen sprake kan zijn van toe-eigening. De bromfiets werd kort na de diefstal thuis bij L.A. aangetroffen. Advocaat Shefani Amirkhan die L.A. bijstaat, voerde aan dat haar cliënt een volmondige bekentenis heeft afgelegd. Zij vindt dat de schade beperkt is gebleven en vroeg om een kans voor hem. Hij zat in geldnood en is daarom overgegaan tot de daad. De rechter vond dat er wel sprake is van een voltooid delict, gelet op de omstandigheden en de aard van het goed. Zij hadden de bromfiets weggenomen en hadden deze onder hun eigen beheer. Ook al was het een korte tijdspanne, maar het feit was voltooid. Dit, omdat de bromfiets niet meer bij de politie was.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May