Buza-minister Badrising op OIC-top in Istanbul
15 Apr 2016, 13:03
foto
Minister Niermala Badrising is de enige vrouwelijke participant in de 13de OIC-top in Istanbul, Turkije. (Foto: Tűrkiye)


Minister van Buitenlandse Zaken, Niermala Badrising, is in Istanbul, Turkije. Ze vertegenwoordigt president Desi Bouterse tijdens de 13de top van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (IOC). Ze is de enige vrouwelijke vertegenwoordiger op de vergadering die woensdag is begonnen en vandaag is afgesloten.

Thema van de bijeenkomst is Eenheid en Solidariteit voor Gerechtigheid en Vrede. Badrisingh en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, hebben donderdag een bilaterale bijeenkomst gehad. Daarbij zijn de onderlinge relaties tussen de landen aan de orde gekomen en zijn er stappen besproken om deze verder te verstevigen, melden Turkse media.

De banden tussen Suriname en Turkije zijn hechter geworden en hebben landen recent de visumregeling die gold voor beide naties opgeheven. Burgers van beide landen kunnen nu vrijelijk reizen naar deze naties. Het is de eerste keer dat Badrising deelneemt aan een OIC-top. Ze is de enige vrouw aan het hoofd van een delegatie op de voornamelijk door mannen gedomineerde bijeenkomst.

Regionale zwaargewichten wonen de top bij. Onder hen zijn koning Salman van Saudi-Arabië; de staatshoofden van Iran, Hassan Rouhani, van Kazachstan Nursultan Nazarbajev, van Nigeria Muhammadu Buhari, de emir van Koeweit en premier Njib Razak van Maleisië.

In zijn openingstoespraak heeft de secretaris-generaal van de OIC, Iyad Ameen Madani, er bij de leiders op aangedrongen om "de politieke wil te vinden, beslissingen te nemen, de status quo te veranderen, onenigheid en verschillen op te lossen en vertrouwen en hopen te geven aan de Umma (islamitische gemeenschap…red.)” Madani heeft ook de opkomst van de "haat retoriek" tegenover moslims (islamofobie) als gevolg van geweld en terrorisme veroordeeld. Hij heeft bevestigd dat het een kwestie is die de OIC zal verdedigen.

Cavusoglu heeft de bijeenkomst meegedeeld dat de Palestijnse zaak zal escaleren. Hij heeft ook verklaard dat het Tienjarig Actieprogramma (TYPOA) zal worden aangenomen. Cavusoglu heeft de OIC-leiders gerustgesteld, dat onder voorzitterschap van Turkije, de OIC medewerking zal zoeken van de lidstaten om de problemen van de Umma aan te pakken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May