Japan zoekt overlevenden na hevige aardbeving
15 Apr 2016, 10:39
foto
De aardbeving heeft zich voorgedaan in de buurt van Kumamoto stad op het Japanse eiland Kyushu. (Beeld: BBC)


Reddingswerkers zoeken naar overlevenden onder het puin na een krachtige aardbeving in het zuiden van Japan. Minstens negen mensen zijn omgekomen en meer dan 860 anderen zijn gewond geraakt. Gebouwen zijn ingestort.

De aardbeving met een kracht van 6,2 heeft zich donderdag voorgedaan in de buurt van Kumamoto stad op het eiland Kyushu. Het Japans seismologisch bureau heeft geregistreerd dat de bevingen op sommige plaatsen zo intens was als bij de enorme aardbeving die het land in 2011 heeft getroffen. Vijf jaar geleden heeft die beving geleid tot een enorme tsunami en nucleaire kernsmelting in Fukushima.

De meeste dodelijke slachtoffers donderdag zijn gevallen in de stad Mashiki in de buurt van Kumamoto. Daar is een appartementsgebouw ingestort en zijn vele huizen beschadigd. In eerste instantie waren meer dan 40.000 mensen hun huizen ontvlucht, waarbij velen van hen die het dichtst bij het epicentrum van de beving waren, de nacht buiten hebben doorgebracht. Ondanks de veelvuldige naschokken, keren sommigen terug naar hun huizen.

Het Amerikaans Geofysisch Instituut had de beving aanvankelijk geregistreerd als één met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. Later is dit bijgesteld tot 6,2. Tot vandaag waren er meer dan 130 naschokken in het gebied waar de enige online kernreactor van Japan is gevestigd.

Er is geen tsunami-waarschuwing gegeven na de aardbeving. Blijkbaar zijn de kerncentrales in Kyushu onaangetast. De twee kernreactoren in Sendai, in het zuiden van het eiland, hebben normaal gefunctioneerd, terwijl de drie normale operationele reactoren van op de Genkai-plant van het eiland Genkai al voor routine-inspecties waren gesloten.

De Japanse premier Shinzo Abe zegt dat de regering duizenden van politie, brandweer en militairen heeft gemobiliseerd voor reddingsoperaties. De eerste leveringen van noodhulp zijn inmiddels gearriveerd. De beving heeft zich voorgedaan op een diepte van 10 kilometer en werd gevolgd door naschokken.

Veel fabrieken, waaronder Sony en Toyota, zijn na de aardbeving gestopt met hun operaties. Ze voeren veiligheidscontroles uit om mogelijke schade te vinden. Een snelheidstrein zonder passagiers is ontspoord, terwijl enkele andere treindiensten zijn opgeschort. De routes worden onderzocht op mogelijke schade. Een deel van de muren en het dak van het Kumamoto kasteel zijn ook beschadigd.

Japan wordt regelmatig getroffen door aardbevingen, maar strenge bouwvoorschriften betekenen dat ze zelden aanzienlijke schade berokkenen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May