President bespreekt hoofdlijnen 'crisisplan' in DNA
15 Apr 2016, 00:00
foto
De agenda van de openbare vergadering van De Nationale Assemblee.


President Desi Bouterse zal vrijdagmiddag in De Nationale Assemblee (DNA) een presentatie houden over de hoofdlijnen van het plan voor crisisbeheersing en transformatie van economie en bestuur. Hierna zullen Assembleeleden hun visie geven over het plan. Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) heeft geen hoge verwachting over deze openbare vergadering, terwijl Amzad Abdoel (NDP) aangeeft dat coalitieleden diverse voorstellen hebben en deze kenbaar zullen maken.


Gajadien vindt dat de aanleiding van de chaos komt door corruptie, verspilling en voornamelijk incompetentie van het bestuur. "Tot nu toe zijn deze factoren niet onderkend door de president, waardoor elke presentatie door de regering voor meer chaos zal zorgen. Het gaat niet om geld lenen bij het Internationaal Monetair Fonds of welke instelling dan ook om problemen op te lossen. De afgelopen vijf jaren hadden wij ook een extra US$ 1,5 miljard gekregen uit de mijnbouwsector welke niet heeft bijgedragen dat het volk er beter van is geworden. Dan praat ik over extra inkomsten en niet over de reguliere inkomsten," stelt Gajadien.

Als de president met ondersteuning van zijn coalitie in het parlement monologen wenst te houden en nog moet overleggen om uit deze crisis te komen, kan hij liever aangeven dat hij niet in staat is om het land te besturen, meent Gajadien. "Wij wensen te horen hoe een miljard aan corruptie en verspilling teruggehaald gaat worden voor het volk, hoe voorkomen gaat worden dat deze zaken zich herhalen en hoe integere personen geplaatst zullen worden om het land te besturen," voert het Assembleelid aan.

Abdoel zegt dat door de contouren te presenteren, DNA ook een bijdrage kan leveren. "Het is een goed moment om de voorstellen die er zijn aan de regering voor te houden. Parlementsleden die menen een betere visie te hebben, zijn in de gelegenheid om deze te presenteren. Zij kunnen dan ook een bijdrage leveren om uit deze situatie te geraken. De president presenteert de hoofdlijnen. Onze voorstellen kunnen als aanvullende maatregelen meegenomen worden door de regering," zegt Abdoel. Daarom vindt hij het goed dat de president in dit stadium met de volksvertegenwoordiging van gedachten wisselt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May