PLO gaat per maandag bustarieven zelf verhogen
14 Apr 2016, 17:03
foto
De bushouders willen tariefaanpassing. Een stadsrit moet minimaal SRD 4 kosten.


Bushouders van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) zijn "moe van het wachten op de regering" en dreigen hun belangen op een harde manier veilig te stellen. "We gaan niet staken," benadrukt PLO-voorzitter John Mahadewsing. "We gaan de tarieven aanpassen en publiceren. Dan ben ik klaar met de zaak. Als de regering besluit om maatregelen te treffen, zijn we ook bereid harder op te treden!"

De PLO heeft vandaag een persconferentie gehouden over de 'precaire situatie' waarin de bushouders zijn beland. De compensatie voor diesel is alweer een paar maanden (over november en december) niet uitbetaald. De begroting voor het dieselverbruik van de afgelopen maanden is nog steeds niet geaccordeerd door de minister van Financiën, die ondertussen in het buitenland vertoeft. Daarnaast is een principeakkoord dat met het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) was bereikt, niet in de vergadering van de Raad van Ministers behandeld. De bushouders zijn met TCT-minister Andy Rusland overeengekomen dat wordt afgestapt van de dieselcompensatie en wordt overgegaan op een tariefcompensatie. Per 1 juli zouden er dan nieuwe tarieven gelden, legt Mahadewsingh uit.

"We komen allang niet meer uit met SRD 1,25," herhaalt Mahadewsingh. "Door de stijgende koersen is de dieselcompensatie ook flink ontwaard. We kregen al niet veel, maar we hebben dat uit vertrouwen aanvaard omdat er dan gewerkt zou worden aan een beter tarief. Ons vertrouwen is elke keer geschaad." De PLO geeft de regering tot vrijdag de tijd om de afspraken na te komen. Er is niet veel geloof dat de regering zal reageren.

"De situatie is nijpend voor de bushouder, het geduld is op nu. We hebben al negen jaar geen tariefaanpassing gekregen. We kunnen niet langer wachten op de regering, we gaan nu zelf bepalen!," zegt Mahadewsingh resoluut. Morgenavond zal er een spoedvergadering gehouden worden. Dan zal besloten worden hoe verder te gaan, deelt hij mee. "Als de regering niet over de brug komt, gaan we per maandag met nieuwe tarieven rijden. Ongeacht wat er gebeurt, we gaan met een nieuw tarief rijden. Voor de stad is een tarief in de orde van SRD 4 net genoeg om rond te komen."

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May