VS bevestigt link zika en aangeboren afwijkingen
15 Apr 2016, 04:54
foto
In de afgelopen maanden heeft Brazilië te maken gehad met een toenemend aantal gevallen van microcefalie. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben bevestigd dat het zika-virus ernstige aangeboren afwijkingen veroorzaakt, met inbegrip van microcefalie. Honderden baby’s zijn vorig jaar in Brazilië geboren met microcefalie, een syndroom waar kinderen worden geboren met ongewoon kleine hoofden. ,/b>

De defecten vielen samen met een piek in zika-infecties, waardoor vooraanstaande deskundigen vermoeden dat het door muggen overgebrachte virus er iets mee te maken had. “Onderzoek heeft nu bevestigd dat de vermoedens van deze deskundigen juist waren,” zegt de CDC. "Deze studie markeert een keerpunt in de zika-uitbraak. Het is nu duidelijk dat het virus microcefalie veroorzaakt," zegt Tom Frieden, het hoofd van de CDC.

Amerikaanse gezondheidszorg ambtenaren hebben maandag gewaarschuwd dat de zika-uitbraak een groter effect kan hebben op de Verenigde Staten (VS). Ze hebben opgeroepen tot extra middelen om het virus te bestrijden."Alles wat we weten over dit virus lijkt enger dan we aanvankelijk dachten," zegt Anne Schuchat van de CDC.

Het zika-virus is in 1947 voor het eerst geregistreerd in Oeganda, maar de symptomen zijn doorgaans mild geweest, waaronder uitslag, gewrichtspijn en koorts. De huidige uitbraak is in 2015 begonnen in Brazilië en de symptomen zijn veel ernstiger geweest. Bijna 200 baby's zijn overleden als gevolg van het virus.

Onderzoekers zijn bezig uit te zoeken waarom sommige gevallen van het virus leiden tot aangeboren afwijkingen, terwijl anderen dat niet doen. Sommige vrouwen die tijdens de zwangerschap waren geïnfecteerd met zika, zijn bevallen van ogenschijnlijk gezonde kinderen. Er zijn landelijk 346 bevestigde gevallen van zika in de Verenigde Staten. Volgens de CDC zijn al deze gevallen gerelateerd aan reizen.

CDC-functionarissen stellen dat de bevindingen hun eerder advies aan zwangere vrouwen niet veranderd. De CDC heeft zwangere vrouwen afgeraden te reizen naar plaatsen waar het zika-virus zich verspreidt, vooral in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Frieden zegt dat een intensief onderzoek gaande is om veel meer uit te vinden over het door muggen overgebrachte virus en om een vaccin ertegen te ontwikkelen. Hij waarschuwt echter dat het nog jaren kan duren, voordat er een vaccin is ontwikkeld. Dit is de eerste keer dat muggenbeten aangeboren afwijkingen hebben veroorzaakt, stelt Frieden. Het virus kan ook door seksueel contact worden overgedragen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May